Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la întâlnirea cu magistraţii admişi la concursul organizat de CSM, că raportul pe justiţie care va fi prezentat la Bruxelles în 23 iulie va extinde "foarte probabil" perioada de monitorizare a României.
Şeful statului a mai făcut o declaraţie în acest sens duminică, de Ziua Justiţiei, când a spus că magistraţii puteau face românilor un cadou frumos, încetarea monitorizării României de către UE, dar, din păcate, rezultatul muncii acestora este că monitorizarea va continua.
Băsescu s-a întâlnit miercuri, la Palatul Cotroceni, cu cei 47 de procurori şi 81 de judecători admişi la examenul organizat recent de CSM, ocazie cu care le-a vorbit acestora de situaţia din Justiţie.
"Noi toţi putem avea o uşoară dezamăgire: sistemul de justiţie din România cred că are cea mai mare densitate de oameni cu studii superioare din toate sistemele existente în România. Cu toate acestea, a fost sistemul care, la intrarea în UE, a intrat sub sigla continuării supravegherii pentru că nu avea performanţele cerute de standardele UE, iar astăzi, la un an şi jumătate, când trebuia să se termine procesul de monitorizare a justiţiei din România, foarte probabil, raportul va extinde perioada de monitorizare", a declarat Băsescu.
El le-a spus tinerilor magistraţi că este de părere că intrarea acestora în magistratură înseamnă un plus de vigoare şi determinare pentru ca justiţia din România să se alinieze foarte rapid la nevoile unei justiţii europene.
El a adăugat că nimeni nu îi face responsabili de "inflaţie", "construcţia de autostrăzi", "creşterea economică", "fondurile alocate educaţiei sau sănătăţii", ci doar de respectarea şi aplicarea legii, astfel încât justiţiabilul să-şi redobândească încrederea în sistemul juridic românesc.
La eveniment a participat şi secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Cătălin Niculescu, acesta fiind prezent în locul ministrului Cătălin Predoiu, aflat la Bruxelles.
Niculescu a declarat că ministerul pe care îl reprezintă consideră că "raportul de ţară" care va fi prezentat la Bruxelles va fi "obiectiv".
Secretarul de stat a mai spus că documentul va evidenţia şi aspectele pozitive, la fel ca şi pe "cele rele" şi va arăta ce trebuie făcut în continuare în sistemul juridic din România.