Etichetele aplicate alimentelor livrate consumatorilor, dar şi restaurantelor, spitalelor şi cantinelor vor include denumirea comercială sub care produsul este comercializat în ţara de provenienţă, renunţându-se la obligaţia prezentării denumirii importatorului sau distribuitorului din România.
Noile reguli, care reglementează modul de etichetare a alimentelor livrate consumatorului final, precum şi restaurantelor, spitalelor, cantinelor şi altor unităţi care prepară şi furnizează hrana pentru populaţie, au fost decise, miercuri, de Guvern prin hotărâre.
Astfel, ca urmare a transpunerii reglementărilor comunitare în domeniu, se abrogă prevederea potrivit căreia etichetele alimentelor trebuie să cuprindă în mod obligatoriu denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului, al ambalatorului sau al distribuitorului, sau, în cazul produselor din import, numele şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, se arată într-un comunicat al Executivului.
Pentru alimentele provenite din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar este admisă utilizarea denumirii comerciale sub care alimentul este fabricat şi comercializat în ţara producătoare din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar.
În cazul în care această denumire nu permite consumatorului să cunoască natura reală a alimentului şi să-l distingă de alimente cu care s-ar putea confunda, denumirea comercială trebuie să fie însoţită de o altă informaţie descriptivă care să apară în vecinătatea acesteia.
Dacă aceste date nu sunt suficiente pentru informarea corectă a consumatorului, în cazul în care alimentul se diferenţiază în mod esenţial de cel cunoscut de consumator sub această denumire în ceea ce priveşte compoziţia sau fabricaţia, potrivit actului normativ, în mod excepţional, nu se utilizează denumirea comercială din ţara producătoare din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar.
Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare consumatorului final sau unităţilor care prepară hrana pentru populaţie sau alimentele ambalate la locurile de vânzare la cererea cumpărătorului sau preambalate în vederea vânzării imediate trebuie să aibă înscrise denumirea, data durabilităţii minimale sau data limită de consum. Înscrierea se face pe produs, pe un afiş, anunţ sau în orice altă forma fără risc de confuzie.
Pe eticheta alimentelor trebuie să fie menţionate ingredientele alimentare care pot produce reacţii adverse la persoanele sensiblile, precum cereale care conţin gluten, crustacee, ouă, peşte, arahide, soia, lapte, fructe cu coajă (migdale, nuci, fistic), ţelină, muştar, seminţe de susan, lupin, moluşte şi produse derivate acestor categorii de ingrediente, precum şi dioxid de sulf şi sulfiţi în concentraţii de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate în SO2.
O altă prevedere stabileşte că alimentele introduse pe piaţă sau etichetate înainte de 31 mai 2009 pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor.