Sindicaliştii încep de miercuri să picheteze sediul Guvernului şi de săptămâna viitoare vor organiza, zilnic, mitinguri pe traseul Piaţa Revoluţiei, Piaţa Victoriei, Arcul de Triumf, pentru că Executivul nu a aprobat majorarea salariului minim, a declarat, marţi, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sindicaliştii vor picheta sediul Guvernului între orele 9.00 şi 12.00, pentru a cere majorarea salariului minim la 600 de lei din 1 iulie.
Hossu a precizat că sindicaliştii au autorizaţie pentru a picheta sediul Guvernului până vineri inclusiv, la acţiunea de protest de miercuri fiind aşteptate între 200 şi 300 de persoane.
Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, şi vicepreşedintele BNS, Ovidiu Jurca, au confirmat, pentru MEDIAFAX, că vor participa, miercuri, la acţiunea de protest din faţa sediului Guvernului.
Bogdan Hossu a precizat că în cursul zilei de marţi a fost solicitată şi autorizaţia pentru organizarea, începând de luni, a unor mitinguri, timp de două săptămâni, pe traseul Piaţa Revoluţiei - Piaţa Victoriei - Arcul de Triumf.
Liderii celor trei confederaţii sindicale au mai spus că vor da curs invitaţiei premierului Călin Popescu Tăriceanu de a participa la consultări, joi, la Palatul Victoria.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a transmis o invitaţie liderilor principalelor confederaţii sindicale pentru a participa, joi, la Palatul Victoria, la consultări pe teme aflate în atenţia sindicatelor şi a Guvernului. La întâlnire vor mai participa ministrul Economiei şi Finanţelor şi ministrul Muncii, a anunţat Executivul.
Sindicaliştii confederaţiilor CNSLR Frăţia, Cartel Alfa şi BNS au început, miercurea trecută, acţiunile de protest, pichetând, timp de trei ore, sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor. Aceştia au anunţat că vor picheta sediile celor două ministere şi ale prefecturilor din ţară aproximativ două săptămâni, timp în care pregătesc un miting de amploare în gaţa Guvernului, dacă Executivul nu va aproba până atunci majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, în 11 decembrie 2007, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei şi, dacă indicatorii economici vor permite, la 540 lei, din semestrul al doilea.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, luni, că respinge solicitarea sindicatelor privind creşterea salariului minim pe economiei la 540 lei, deoarece nu au fost îndeplinite criteriile privind ţinta de inflaţie şi productivitatea muncii.
El a precizat că cele trei criterii care trebuie îndeplinite pentru ca salariul minim să urce sunt nivelul Produsului Intern Brut (PIB), inflaţia şi productivitatea, din care doar nivelul PIB a fost realizat.
"Este nevoie de un protocol între patronate şi sindicate, prin care sindicatele să justifice prin productivitate creşterea salariului (...) BNR trebuie să valideze că suntem în ţinta de inflaţie", a spus ministrul.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercurea trecută, că majorarea salariului minim nu este oportună în acest moment şi ar reprezenta o decizie iresponabilă şi contraproductivă cu efecte inflaţioniste, făcând apel către sindicate pentru a înţelege că politica salarială trebuie corelată cu indicatorii economici.
Şeful Guvernului a amintit că hotărârea de guvern de la sfârşitul anului trecut precizează clar că salariul minim poate fi majorat la 540 lei de la 1 iulie în funcţie de anumite condiţii, respectiv evoluţia creşterii economice, a productivităţii muncii şi a inflaţiei, şi a făcut apel către sindicate pentru a înţelege că politica salarială trebuie corelată cu indicatorii economici.
În urma declaraţiei premierului, sindicalişii au anunţat că nu mai vor majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, aşa cum au solicitat iniţial, ci la 600 de lei, de la 1 iulie.