Promovabilitatea redusă la bacalureat, în unele judeţe, a fost cauzată de rigoarea din comisiile care nu au permis "nicio modalitate de informare elevilor", a declarat, marţi, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, care a refuzat să comenteze ce s-a întâmplat în judeţele cu rată mare de promovare.
Potrivit ministrului, în unele judeţe, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost de 50 la sută, unde comisiile au dat dovadă "de foarte multă rigoare", în timp ce în altele a ajuns la 98 la sută.
"Acolo unde nu a fost permisă nicio modalitate de informare elevilor, avem promovabilitate de 50 la sută. În alte locuri a fost 98 la sută. Nu mă pronunţ asupra a ceea ce s-a întâmplat acolo", a declarat ministrul Muncii.
Potrivit demnitarului, în România există un paradox: deşi se investeşte tot mai mult în educaţie, sistemul ridică tot mai multe probleme, una dintre cauzele identificate de Păcuraru fiind motivaţia generaţiilor actuale.
"Formula actuală de organizare a învăţământului va trebui regândită, dacă vrem să rezolvăm problemele reale de pe piaţa muncii", a mai spus ministrul Muncii.
El a precizat că, în acest moment, cererea pentru învăţământul liceal este foarte mare, comparativ cu şcolile profesionale, deşi nevoile de pe piaţa muncii sunt inverse.
Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), rata de promovare înregistrată la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008, este, înainte de soluţionarea contestaţiilor, de 77,24 la sută, cu 3,54 puncte procentuale sub media de anul trecut, 80,78 la sută.
Printre judeţele cu o rată de promovabilitate ridicată se regăsesc Suceava (98,39 la sută), Constanţa (97,24 la sută), Botoşani (96,69 la sută), Mehedinţi (94,67 la sută), Hunedoara (94,17 la sută) şi Caraş - Severin (94,27 la sută). Cele mai scăzute procentaje se înregistrează în Ilfov (38,57 la sută), Giurgiu (39,71 la sută) şi Braşov (57,18 la sută).
Rezultatele finale vor fi afişate după soluţionarea contestaţiilor, în 9 iulie.