Comercianţii nu au voie să vândă, pe caniculă, produse de origine animală în spaţii care nu au temperaturi adecvate, să sacrifice animalele în alte locuri decât abatoarele autorizate sau să transporte marfă în lipsa dotării maşinilor cu echipamente frigorifice, potrivit unor recomandări ANSVSA.
Recomandările de siguranţă alimentară, pentru protejarea sănătăţii publice pe timp de caniculă, ale Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) sunt incluse într-o strategie de combatere a efectelor temperaturilor ridicate asupra sănătăţii şi bunăstării animale şi sănătăţii publice veterinare în situaţiile de avertizare cod portocaliu şi cod roşu.
Totodată, agenţii economici din industria alimentară trebuie să asigure manipularea, depozitarea şi transportul produselor de origine animală în unităţi autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar, fiind interzisă comercializarea cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
În plus, firmele din sectorul alimentar nu au voie să proceseze sau să ambaleze produse de origine animală depreciate, iar subprodusele şi deşeurile nedestinate consumului uman trebuie evacuate din spaţiile de prelucrare şi preparare a alimentelor.
Strategia ANSVSA va fi aplicată prin intermediul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, cu sprijinul asociaţiilor profesionale din industria alimentară şi al altor autorităţi cu responsabilităţi în domeniu.