Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a solicitat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al PSD, ca Guvernul să adopte măsura de reducere a TVA la alimente, considerând că este singura modalitate de a ţine preţurile la alimente în actualii parametri.
Minea a arătat că, prin renunţarea la practica unui TVA foarte mare în industria alimentară, România s-ar alinia celorlalte ţări din UE.
El a precizat că în acest moment România are un TVA nedifirenţiat de 19% în industria alimentară, fiind unul dintre cele mai mari TVA din lume.
"Ştiind că urmează o creştere fără precedent a preţurilor produselor alimentare în toată lumea, am vedea benefic şi efortul statului, al guvernului în acest context, prin adoptarea măsurii de reducere a TVA", a mai spus Minea, subliniind că această măsură este una dintre puţinele măsuri care nu au caracter inflaţionist.
Sorin Minea a mai spus că propune ca această reducere de TVA să se facă pe sistemul "reducere la alimente", prin aliment înţelegându-se ceea ce se înţelege în legislaţia europeană.
El a arătat că orice fel de reducere restrictivă, doar pe anumite grupe şi categorii din cadrul grupei de alimente, poate să ducă doar la speculă şi nu la diminuarea preţului alimentelor.
"Argumentele că reducerea TVA nu va duce la reducerea reală a preţului, ci doar la o îmbogăţire a patronului, sunt amuzante. Vânzarea de alimente în România este în scădere continuă, preţurile cresc, în toamnă va fi o explozie de preţuri, datorată creşterii preţurilor la energie, iar singura cale prin care preţurile la alimente ar fi ţinute pe loc este reducerea TVA", a mai spus Minea.