Fostul ministru al Educaţiei Mihail Hărdău cere succesorului său, Cristian Adomniţei, eliminarea ponderii notei de la bacalaureat de la examenul de admitere în învăţământul superior, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Hărdău a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de măsuri ferme la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, pentru a înlătura "inechitatea" la intrarea în facultăţi între elevii care obţin note mari la bacalaureat, prin fraudă, şi cei care iau note corecte.
"Cred că media de la bacalaureat ar trebui eliminată din examenele pe bază de dosar în admiterile în universităţi în acest an. După finalizarea examenului de bacalaureat PDL Cluj face o notă către minister", a afirmat Hărdău, care este şi preşedintele filialei Cluj-Napoca a PDL.
El a explicat că, în prezent, pot participa la admitere în universităţi elevi care au luat notele 9 şi 10 pe bază de "ilegalitate", concurând cu elevi care au o notare corectă.
"Nu este prea târziu pentru o astfel de măsură. Cred că evaluarea cunoştinţelor la sfârşitul unui ciclu trebuie să aibă rol de diagnoză, nu să îţi dea nişte drepturi. Există o competiţie pentru a obţine o medie cât mai mare, care facilitează, de fapt, admiterea în învăţământul superior, ceea ce crează o inechitate nepermisă", a spus fostul ministru al Educaţiei.
Potrivit acestuia, întreaga chestiune este legată de importanţa mediei de la bacalaureat.
"Aceasta dă anumite drepturi şi de aici apare presiunea asupra obţinerii mediei. Media de la bacalaureat trebuie scoasă din acest context, iar bacalaureatul va fi mai relaxat. Important este să îţi iei examenul ca să poţi participa la un concurs de admitere, nu să obţii o notă la bacalaureat ca să fii pe primul loc la intrarea la o facultate", a spus Mihail Hărdău.
El a apreciat că, la finalizarea liceului, "există o întrecere socialistă pentru obţinerea unor note cât mai bune la examenul de bacalaureat".
Hărdău a subliniat că a primit semnale din presă, dar şi din partea elevilor, părinţilor şi profesorilor, că într-o mare parte a şcolilor procesul de fraudare continuă.
"Sistemul de învăţământ a rămas unul inerţial, care îşi conservă anumite privilegii. Nu au niciun interes ca examinările să se modifice, ca măsurarea rezultatului muncii în educaţie să fie corect. Se creează o inechitate nepermisă între elevi, şcoli şi profesorii care îşi finalizează studiile la bac în condiţii corecte, cu medii corecte, care oglindesc nivelul de cunoştinţe, în comparaţie cu cei care fraudează rezultatul muncii lor cu supraevaluări", a subliniat fostul ministru.
Mihail Hărdău a susţinut că există o "doză de ipocrizie", deoarece toată lumea doreşte un comportament echitabil, "până în faza în care copiii lor ajung la bacalaureat, iar atunci apare morişca de influenţare a procedurilor de examinare".
Hărdău a criticat atitudinea actualei conduceri a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, care a avut un răspuns "inadecvat" la sesizarea unui profesor care a descoperit 50 de lucrări identice la examenul de bacalaureat.
Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) a cerut reintroducerea examenului de admitere la toate facultăţile, considerând că bacalaureatul este un test "uşor de trecut".
Preşedintele UNSR, Gabriel Petrea, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că i-a trimis o scrisoare rectorului Universităţii Politehnica din Bucureşti, Ecaterina Andronescu, prin care îi solicită să ia în discuţie reintroducerea examenului de admitere la facultate.