Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a prezentat, vineri, în şedinţa Ligii Aleşilor Locali, o rezoluţie în care se arată că democrat-liberalii nu doresc "nici baroni centrali şi nici baroni locali" şi îşi propun ca formaţiunea să fie "partidul comunităţilor locale".
"PDL nu vrea nici baroni centrali şi nici baroni locali. PDL vrea ca toate comunităţile locale din România, indiferent de mărime, să îşi organizeze viaţa după cerinţele şi interesele locuitorilor lor. Pentru asta, comunităţile trebuie să aibă şi puterea de decizie şi resursa financiară", se precizează în Rezoluţia prezentată în şedinţa Ligii Aleşilor Locali ai PDL, şi care a fost votată, anterior, de Colegiul Director al partidului.
Rezoluţia PDL a fost citită în şedinţa Ligii Aleşilor Locali ai PDL de secretarul general al PDL, Vasile Blaga.
Documentul specifică faptul că "elementul cheie al revoluţiei în administraţia românească îl reprezintă descentralizarea, adică transferul competenţelor administrative şi financiare privind furnizarea unor servicii publice de la nivelul administraţiei publice centrale la cel al administraţiei publice locale", iar acest proces trebuie aplicat "repede, corect şi cu efecte vizibile în funcţionarea administraţiei româneşti".
"Ori de câte ori este posibil, oamenii trebuie lăsaţi să se autoguverneze. În materie de guvernare, individul are prioritate în faţa comunităţii locale, iar comunitatea locală în faţa statului", mai precizează documentul.
În rezoluţie se menţionează că PDL trebuie să fie "partidul comunităţilor locale", pentru că "aleşii locali ai PDL ştiu ce să facă pentru comunitate de îndată ce vor avea toată puterea şi finanţarea necesare".
"Acesta este prezentul de succes al Uniunii Europene. Într-acolo va îndrepta PDL România", se arată în document.
PDL propune prin rezoluţie descentralizarea adminstrativă în domeniul învăţământului preuniversitar de stat, astfel încât competenţele privind organizarea şi funcţionarea reţelelor şcolare şi numirea sau eliberarea din funcţie a directorilor să revină la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, iar participarea reprezentanţilor colectivităţii locale la procesul de decizie în unităţile de învăţământ să fie pe un nivel egal cu reprezentarea cadrelor didactice.
În domeniul sănătăţii, PDL propune să fie transferate către autorităţile locale competenţele privind managementul spitalelor comunale, orăşeneşti, municipale şi respectiv judeţene, iar ţn domeniul ordinii publice, să fie consolidat rolul autorităţilor locale prin înfiinţarea poliţiei locale cu competenţe inclusiv în domeniul circulaţiei pe drumurile publice din interiorul localităţilor.
PDL mai propune transferarea sistemelor de iluminat public în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale, conform Legii nr. 230/2006, a serviciului de iluminat public, iar serviciile deconcentrate să păstreze doar atribuţiile care privesc controlul, inspecţia şi monitorizarea domeniului în care activează.
În privinţa descentralizării financiare, PDL propune acordarea, pentru autorităţile locale, a dreptului de modificare a nivelului impozitelor şi taxelor locale, în funcţie de necesităţile locale şi gradul de suportabilitate al populaţiei, dar şi calcularea valorii impozabile a clădirilor şi terenurilor din intravilanul localităţilor, prin raportarea la valoarea de piaţă a acestora.
În domeniul desecntralizării funcţiei publice, PDL propune adoptarea proiectului legii sistemului unitar de salarizare a funcţionarilor publici, elaborarea unui act normativ similar pentru personalul contractual şi acordarea dreptului autorităţilor locale de a majora salariile până la nivelul celor din administraţia publică centrală.
PDL îşi mai popune revizuirea modalităţii de remunerare a primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, în condiţiile în care actualul sistem este bazat pe cel dinainte de 1989 şi ignoră importanţa funcţiei de demnitar.
În Rezoluţia adoptată de Liga Aleşilor Locali ai PDL se mai precizează că Guvernul Tăriceanu a compromis procesul de descentralizare, prin repolitizarea funcţiei publice, preluarea integrală şi abuzivă la bugetul de stat a impozitului pe tranzacţiile imobiliare de la bugetele locale, modificarea nejustificată a legii serviciului de salubrizare, sprijinirea amendamentelor PSD la proiectul legii bugetului de stat pe 2008.
"Toate partidele spun că doresc descentralizarea. În fapt doar PDL a demonstrat, în actul guvernării, că doreşte şi este capabil să pună în practică o reală decentralizare", se arată în rezoluţia PDL, care acuză PNL că, "prin Guvernul Tăriceanu II, a blocat totul, vrând să ţină în cabinetele premierului şi ale miniştrilor pârghiile şi robinetele puterii", iar PSD, că "vrea să distribuie resurse după bunul plan al celebrului pix al lui Mischie".