Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că pe anumite servicii medicale există o calitate similară cu cea din spitale din Uniunea Europeană, admiţând însă că mai ales în mediul rural există spitale unde unele servicii sunt "departe de standarde".
Nicolăescu a vorbit despre proiectul de directivă referitoare la serviciile intercomunitare de sănătate adoptat în urmă cu câteva zile de Comisia Europeană şi a spus că acesta ar putea deveni directivă în circa un an, după ce va fi aprobat şi de Parlamentul European şi Consiliul UE, iar după aceasta directiva va trebui implementată în legislaţia naţională, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Nicolăescu a spus că proiectul de directivă "face ordine" în privinţa apelării la serviciile medicale în cadrul comunitar. Astfel, un cetăţean va putea apela la serviciile medicale dintr-un alt stat membru, decontarea se va face la nivelul din statul de reşedinţă, iar eventuala diferenţă cetăţeanul o va suporta din buzunar.
"Primeşti aceste servicii din punct de vedere al costurilor în limitele pe care ţi le-a stabilit statul tău de reşedinţă, urmând ca diferenţa să o suporţi din propriul buzunar. Dacă ai nevoie de o operaţie de apendicită, şi nu o faci în România, ci în Germania sau în altă parte, unde costă 300 de euro, iar în România costă 100, diferenţa de 200 de euro o suporţi din buzunar dacă doreşti acest lucru. (…) Acum există certuri între casele naţionale de sănătate cum să deconteze, cât să deconteze, că este de 2 lei, că este de 4 lei. Prin această prevedere se ştie cât este preţul la nivel naţional la fiecare dintre statele membre iar diferenţa, de asemenea, cetăţeanul ştie că trebuie să o suporte din buzunar", a spus Nicolăescu.
Întrebat care este calitatea serviciilor medicale din România, în raport cu cele de pe piaţa comunitară, Nicolăescu a spus că pe anumite servicii medicale există o calitate identică cu a spitalelor din UE.
"În acest moment, pe anumite spitale, pe anumite servicii medicale avem o calitate identică cu a multor spitale de elită din ţările membre UE. Sunt multe, dacă vreţi, chiar în medicina de top, vorbim de intervenţii de inimă, transplanturi pe care le facem în condiţii extraordinar de bune, intervenţii la nivel de patologie urologică şi nefrologie. Avem centre care nu au nicio diferenţă faţă de UE, unele chiar mai perfecţionate", a spus Nicolăescu.
El a dat exemplu Centrul de Uurologie de la Cluj, care, potrivit ministrului, este "unicul în Europa din punct de vedere al tehnologiei de vârf pe care o practică".
Ministrul a admis că din păcate există şi exemple contrare. "Avem şi altele în mici oraşe şi în mediul rural în care unele servicii medicale sunt departe de standarde", a spus Nicolăescu.
Întrebat cum se explică indicii de mortalitate mari din cardiologie, ministrul a spus că situaţia este urmeare a faptului că în ultimii 20 de ani nu s-au derulat programe de prevenţie corespunzătoare.
( 5 iul 2008, 16:27:55