Participantul la un fond de pensii facultative (Pilonul III) va avea dreptul să primească sumele acumulate în contul său în cazul pierderii totale a capacităţii de muncă, respectiv în situaţia de invaliditate de gradul I sau II, potrivit unei norme a CSSPP.
"În cazul invalidităţii de gradul III, participantul va avea dreptul să opteze, după caz, pentru suspendarea sau continuarea plăţii contribuţiilor la fondul de pensii facultative", se arată într-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Autoritatea de reglementare a adoptat, joi, norma privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative, în caz de invaliditate şi în caz de deces.
Norma reglementează modul în care activul personal al participantului va fi utilizat în cazul în care acesta beneficiază de pensie de invaliditate în condiţiile Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale sau decedează înainte de depunerea cererii pentru obţinerea unei pensii facultative.
Potrivit normei, în cazul în care participantul beneficiază de pensie de invaliditate pentru afecţiuni care nu mai permit reluarea activităţii, acesta va avea dreptul să primească contravaloarea activului net personal, strâns în contul fondului de pensii facultative.
Până la adoptarea legii speciale privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor reglementate şi supravegheate de către CSSPP, participantul primeşte suma existentă în contul său ca plată unică.
În cazul decesului participantului înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie, beneficiarii acestuia au dreptul să solicite cota parte cuvenită din contravaloarea activelor nete ale participantului, strânse în contul fondului de pensii facultative.
În cazul în care prospectul fondului de pensii prevede garanţii cu privire la acoperirea riscurilor de invaliditate sau deces, administratorul fondului de pensii va plăti valoarea cea mai mare dintre activul personal net al participantului şi valoarea garanţiilor oferite.
Atât pentru cazurile de invaliditate, cât şi pentru cele de deces prevăzute în norma lansată spre dezbatere publică, activul personal strâns în contul fondului de pensii facultative va continua să fie administrat şi în perioada de timp cuprinsă între plata ultimei contribuţii la fond a participantului şi data efectuării plăţii unice a drepturilor cuvenite acestuia sau beneficiarilor.
Norma privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative, în caz de invaliditate şi în caz de deces, a fost elaborat în aplicarea Legii 204/2006 privind pensiile facultative.
Pe Pilonul III sunt autorizate ING Asigurări de Viaţă, Allianz-Ţiriac Pensii Private, Aviva Romania, BCR Asigurări de Viaţă, Raiffeisen Asset Management şi OTP Garancia Asigurări.
La finele lunii mai, conform datelor autorităţii de reglementare, activele celor 87.954 clienţi au atins 34,5 milioane de lei.