Valoarea finanţării nerambursabile pentru firmele care realizează investiţii iniţiale în industrie şi producţia de energie nu poate depăşi 40% din cheltuielile eligibile în regiunea Bucureşti-Ilfov sau 50% în celelalte zone, potrivit unei scheme de ajutor de stat aprobată, miercuri, de Guvern.
Schema de ajutor de stat vizează dezvoltarea regională durabilă şi reducerea emisiilor şi are un buget, aferent perioadei 2008-2013, de 318,8 milioane de euro, reprezentând finanţare europeană nerambursabilă (prin Fondul European de Dezvoltare Regională) şi naţională (de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei şi Finanţelor).
Defalcat, sumele anuale se ridică la 33,3 milioane euro în 2008, 48,8 milioane euro în 2009 şi la 63,3 milioane de euro în 2010. În ultimii trei ani, finanţările sunt de 65,9 milioane euro (2011), 57,1 milioane euro (2012), respectiv 50,4 milioane euro (2013).
Ajutoarele de stat se adresează operatorilor economici care realizează investiţii iniţiale, în oricare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României, care activează în toate sectoarele industriale şi în sectorul producerii energiei electrice şi termice, cu excepţia celor din sectorul construcţiei de nave, pescuit, acvacultură, industria carboniferă sau siderurgică.
Schema de ajutor de stat nu se aplică proiectelor mari de investiţii ale căror costuri eligibile depăşesc 50 de milioane de euro.
Prin implementarea schemei se estimează crearea a aproximativ 100 de noi locuri de muncă, concomitent cu menţinerea a cel puţin 1.400 de locuri de muncă.
Măsurile de sprijin acordate întreprinderilor pentru realizarea de investiţii iniţiale constau în acordarea de alocări financiare nerambursabile din fonduri comunitare şi naţionale. Valoarea maximă a finanţării nu poate depăşi 40% din totalul cheltuielilor eligibile în regiunea Bucureşti-Ilfov sau 50% din totalul cheltuielilor eligibile în celelalte 7 regiuni de dezvoltare.
Ministerul Economiei şi Finanţelor este autoritatea responsabilă de administrare a schemei, sub coordonarea Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial„Creşterea Competitivităţii Economice, în calitate de furnizor de ajutor de stat.
Schema de ajutor de stat intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial şi se aplică până la data de 31 decembrie 2013.