Asociaţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente (APIM) a lansat, joi, în prezenţa ministrului Sănătăţii, primul cod de practică care vizează protejarea pacienţilor de posibila agresiunea a companiilor farmaceutice.
Codul de practică APIM prezintă standardele etice care trebuie îndeplinite în colaborarea cu organizaţiile de pacienţi.
Principiile care se află la baza acestui cod sunt angajamentul de a nu promova în acţiunile derulate cu organizaţiile de pacienţi medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală, transparenţa susţinerii acordate organizaţiilor de pacienţi, încurajarea parteneriatelor între organizaţiile de pacienţi şi industria farmaceutică bazate pe respect reciproc, asigurarea independenţei acestor organizaţii în cadrul parteneriatelor stabilite, accesul la informaţia privind direcţiile de cercetare şi dezvoltare ale industriei farmaceutice, a declarat director executiv ARPIM, Dan Zaharia.
Acesta a mai spus că, prin acest cod de practică, ARPIM implică toţi factorii din sistemul de sănătate, oferindu-le un cadru etic în care să coopereze. Finanţarea de către industrie a organizaţiilor de pacienţi ajută la sprijinirea programelor care îmbunătăţesc viaţa oamenilor cu diferite nevoi medicale.
În prefaţa unui document adoptat de ARPIM în urmă cu mai bine de un, şi anume "Codul de etică în promovarea medicamentelor", ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu afirma că transparenţa şi eliminarea discriminărilor de orice fel sunt numai câteva din condiţiile care trebuie să stea la baza unei activităţi de promovare a medicamentelor, profesionistă şi performantă, făcută în interesul sistemului sanitar şi al pacientului. Asociaţia trebuie să-şi creeze mecanisme eficiente şi coerente de evaluare şi autocontrol. Consiliul Etic al Asociaţiei trebuie să funcţioneze ca un organism profesional transparent, intransigent şi imparţial, a explicat Zaharia.
Ca urmare a colaborării celor 25 de companii membre ARPIM, respectivul cod contribuie la mărirea transparenţei privind acordarea sprijinului pentru asociaţiile de pacienţi şi reprezintă un mijloc de autoreglementare în ceea ce priveşte finanţarea de către industrie a organizaţiilor de pacienţi sau a programelor acestora şi garantează independenţa organizaţiilor în cadrul parteneriatelor stabilite.
La standardele etice ale acestui cod sunt invitate să adere atât companiile farmaceutice care nu sunt membre ARPIM, cât şi asociaţiile de pacienţi.
Ministrul Sănătăţii, prezent la lansarea ghidului, apreciază că aceste reglementări vor elimina posibilitatea manipulării pacienţilor, sponsorizările vor fi transparente şi vor avea ca scop doar ajutarea bolnavilor.
"Este o iniţiativă valoroasă care poate îndrepta multe neajunsuri. Acum trebuie să monitorizăm toţi respectarea acestui cod", a conchis Nicolăescu.