Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Ministerul Muncii vor pregăti un pachet de măsuri pentru sprijinirea pensionarilor şi persoanelor cu venituri reduse, afectate de creşterea tarifelor la gaze, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu, arătând totodată că preţurile sunt stabilite pe piaţă, şi nu de către Guvern, "deşi se încearcă găsirea Executivului ca vinovat pentru creşterea preţurilor".
Într-un comunicat transmis de Executiv se arată că premierul Tăriceanu a declarat, la începutul şedinţei de miercuri a Cabinetului, că Guvernul şi el personal, ca prim-ministru, sunt preocupaţi de creşterea preţurilor la gaze naturale şi energie, precum şi de impactul pe care îl va avea majorarea preţurilor la utilităţi asupra populaţiei, îndeosebi asupra categoriilor sociale defavorizate.
El a reamintit că nu este pentru prima dată când Guvernul are discuţii şi ia hotărâri pentru atenuarea efectului majorării preţurilor la gaze şi energia termică asupra cetăţenilor, se arată în comunicat.
Şeful Executivului a stabilit ca Ministerul Economiei şi Finanţelor să lucreze în continuare împreună cu Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse pentru a concepe un pachet de măsuri în vederea sprijinirii categoriilor sociale defavorizate afectate de creşterea preţurilor la gaze. Acest sprijin este destinat doar categoriilor sociale defavorizate, respectiv pensionarii şi cei cu venituri foarte reduse.
"Să fie clar. Nu facem populisme, ci ne adresăm doar categoriilor defavorizate", a spus Tăriceanu, citat în comunicat.
El s-a referit şi la decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de majorare a preţului gazelor şi energiei electrice, arătând că a observat că "se încearcă găsirea unui vinovat pentru creşterea preţurilor, şi anume acel vinovat să fie Guvernul".
Premierul a arătat însă că într-o economie de piaţă, cum este cea românească, preţurile se stabilesc pe piaţă, în funcţie de legea cererii şi ofertei, şi nu de către Guvern.
Tot la începutul şedinţei, premierul a salutat semnarea unui Cod de bune practici pentru comerţul cu produse agroalimentare între producători şi retaileri şi a afirmat că un rol foarte important îi va reveni, pe viitor, Consiliului Concurenţei, care trebuie să aibă o prezenţă activă pe piaţă, se mai arată în comunicat.
Preşedintele Traian Băsescu a discutat, marţi, cu reprezentanţii partidelor politice parlamentare despre creşterile de preţuri la energie şi la alimente. Potrivit vicepreşedintelui PC Maria Grapini, şeful statului a anunţat în timpul discuţiilor că va avea o întrevedere şi cu reprezentanţii Executivului.
La sfârşitul discuţiilor, Preşedinţia a transmis un comunicat în care arată că şeful statului a declarat, la consultările de la Cotroceni, că trebuie evitată tentaţia Guvernului şi a partidelor de a răspunde cu măsuri populiste la creşterea preţurilor la alimente şi energie şi că a solicitat reprezentanţilor Guvernului aflaţi la întâlnire să discute cu partidele politice un set de măsuri care să fie adresate populaţiei sărace, fără a afecta obiectivul reducerii inflaţiei.
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, la finalul întâlnirii cu şeful statului, că va prezenta, miercuri, în Guvern, un program punctual cu noile măsuri pentru compensarea creşterilor de preţuri pentru încălzire pentru iarna care urmează, precizând că se are în vedere o creştere cu 15% a cheltuielilor aferente acestor compensări pentru iarna 2008-2009, faţă de cele din iarna 2007-2008.
În urmă cu o săptămână, Păcuraru a anunţat că Guvernul va aproba un proiect de act normativ privind acordarea unui ajutor suplimentar în valoare de 150-200 de milioane de lei, pentru familiile sau persoanele singure cu venituri reduse, în vederea compensării majorării preţului la gaze.
Anunţul a fost făcut după ce ANRE a anunţat că preţul gazelor naturale va creşte, la 1 iulie, în medie cu 12,5%, iar cel al energiei electrice se va majora, la aceeaşi dată, în medie cu 5,3%.
Producătorii şi retailerii au semnat, miercuri, Codul de Bune Practici pentru comerţul cu produse agroalimentare, documentul urmând să intre în vigoare după ce Consiliului Concurenţei va anunţa că nu încalcă legislaţia specifică.