Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat, luni, că nu este interesat şi nici nu va candida pentru preşedinţia Curţii de Conturi.
"Am declarat şi o să citiţi şi stenograma Senatului. Nu am intenţionat niciodată şi nu intenţionez să preiau preşedinţia Curţii de Conturi. Sunt zvonuri pur şi simplu lansate nu ştiu de ce", a spus Nicolae Văcăroiu.
Văcăroiu a ţinut să precizeze că probabil colegii s-au gândit că aceasta este meseria sa de bază.
"Repet, nu mă interesează şi nu candidez la Curtea de Conturi", a adăugat Văcăroiu.
Nicolae Văcăroiu a declarat că Birourile reunite ale celor două Camere ale Parlamentului vor decide, miercuri, dacă se impune convocarea unei sesiuni extraordinare a celor două Camere, în perioada 8-11 iulie.
Nicolae Văcăroiu a precizat că "este obigatorie găsirea de soluţii privind Curtea de Conturi", iar singura soluţie viabilă pe care o vede este prelungirea până la sfârşitul lunii septembrie a mandatului conducerii Curţii de Conturi.
El a explicat că "procedurile de adoptare a legii de funcţionare a Curţii de Conturi durează până la două luni de zile", acest proiect fiind restrimis în acest moment pentru reexaminare la Parlament de către preşedintele Traian Băsescu. Dacă ar intra acum în dezbaterea parlamentară, cererea de reexaminare ar trebui dezbătută de comisiile de buget-finanţe şi juridică din Camera Deputaţilor, urmând ca raportul să fie dezbătut şi votat într-o şedinţă de plen extraodinară a Camerei Deputaţilor, a precizat Văcăroiu.
Legea Curţii de Conturi ar ajunge mai apoi în dezbaterea Senatului, în calitate de for decizional, unde va fi analizat, în varianta adoptată de Camera Deputaţilor, de Comisiile de buget-finanţe şi juridică. Ar urma, apoi, o şedinţă de plen extraodinară, convocată pentru adoptatea proiectului. Varianta adoptată de Senat urmează să ajungă iar la preşedintele Traian Băsescu pentru promulgare.
În plus, este necesară o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea conducerii Curţii de Conturi.
Nicolae Văcăroiu a menţionat că, pe lângă faptul că toată această procedură parlamentară de adoptare a legii ar dura două luni de zile, un alt aspect important este că se impune o "negociere a liderilor grupurilor parlamentare, pentru stabilirea funcţiilor de consilieri ai Curţii de Conturi, potrivit algoritmului votului din 2004, precum şi o negociere a posturilor de preşedinte şi două posturi de vicepreşedinte ai acestei instituţii".