Înmormântarea fostul pugilist Nicolae Linca, singurul român campion olimpic la box, s-a terminat, el fiind îngropat în curtea bisericii greco-catolice din satul Feisa, unde pugilistul locuia cu soţia lui, de mai mulţi ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de preoţi.
Mai multe persoane au evocat personalitatea acestuia, iar alţii au transmis condoleanţe.
Fostul campion olimpic la box a avut parte şi de o ceremonie specială la finalul slujbei de înmormântare, când aproape 20 de jandarmi au purtat sicriul spre groapă şi i-au dat onorul trăgând în aer mai multe salve de foc.
Câteva sute de persoane au participat la înmormântarea pugilistului, printre aceştia aflându-se şi fostul campion la box, Mihai Leu, un apropiat al familiei lui Nicolae Linca, dar şi numeroase personalităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai conducerii Clubului Dinamo Bucureşti, dar şi membrii Clubului de Box Nicolae Linca din Alba Iulia.
De asemenea, mai mulţi politicieni şi oficialităţi ocale şi judeţene au dorit să participe la slujba de înmormântare, printre aceştia fiind deputatul PNL Nicolae Popa sau fostul prefect de Alba, Cosmin Covaciu, în prezent comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.
Ceremonia de înmormântare a început în curtea casei familiei Linca cu o slujbă oficiată de un sobor de preoţi, de unde cortegiul funerar a pornit spre biserica greco-catolică din localitate.
Numeroase personalităţi ale vieţii publice şi politice din România au trimis coroane de flori şi mesaje de condoleanţă familiei lui Nicolae Linca, printre aceştia regăsindu-se preşedinte Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu, dar şi preşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu.
Fostul pugilist Nicolae Linca, singurul român campion olimpic la box, a murit, vineri seară, la vârsta de 79 de ani. Începând din 1990, el suferea de coxartroză la şoldul drept şi Parkinson post-traumatic, iar ulterior a fost diagnosticat şi cu Alzheimer.
Nicolae Linca, născut la 2 ianuarie 1929, a fost medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Melbourne (1956, categoria 67 de kilograme), rămând în istorie după ce a câştigat finala olimpică din Australia, împotriva irlandezului Fred Treidt, având fracturată încheietura mâinii drepte.
În cei peste 40 de ani de carieră, Nicolae Linca a disputat 306 meciuri oficiale, din care a pierdut doar 25. În 1973, la 44 de ani, a fost trecut în rezervă de la clubul Dinamo, cu gradul de locotenent-colonel.
În decembrie 2005, Nicolae Linca a fost decorat cu Ordinul "Meritul sportiv" clasa I, acordat de Preşedinţia României.