Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iun 2008 - Anul XIII, nr. 148 (3829)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Primele pachetele de ţigări româneşti inscriptionate cu pictograme, în vânzare din iulie

Joi, 26 Iunie 2008 (15:50:21)

România va deveni, din 1 iulie, a doua ţară din UE, după Belgia, care va avea produse din tutun inscriptionate cu pictograme, această măsură completând strategia Ministerului Sănătăţii Publice de luptă împotriva fumatului, alături de taxa pe viciu şi a programului "Stop Fumat".
 
  Imagini dure, unele chiar şocante, vor fi imprimate, începând cu 1 iulie, pe fiecare pachet de ţigări pregătit pentru vânzare. Acestea vor fi însoţite de un text de tipul "Fumatul poate provoca o moarte lentă şi dureroasă", menit să-i convingă pe fumători să renunţe la viciul lor.

Pachetele de ţigări cu imagini vor ajunge la consumatori după 1 iulie, după cum estimează reprezentanţii marilor companii producătoare de ţigarete din România.

Totuşi, actualele pachete, fără pictograme, produse sau importate şi scoase pe piaţă înainte de 1 iulie 2008, pot fi vândute încă un an, până la 1 iulie 2009. Prin dezbatere publică au fost selecate, în toamna lui 2007, pentru România, 14 imagini din cele 40 transmise de Comisia Europeană în acest sens.

Unii producători de ţigarete au demarat campanii de informare privind schimbările ce vor avea loc începând cu luna viitoare. Cele 14 imagini, unele dintre ele fiind chiar terifiante, vor fi însoţite, pe spatele pachetelor, de vechile avertismente cunoscute deja de fumători. Totuşi, avertismentele care vor însoţi pictogramele vor fi mai mari decât cele actuale şi vor atrage atenţia datorită chenarului şi chiar a fundalului negru.

Potrivit datelor din 2007, cinci milioane dintre români sunt fumători. Aceştia consumă circa 35 de miliarde de ţigări în fiecare an.

Piaţa autohtonă de ţigarete se ridică la o valoare de 2,5 miliarde de euro, din care 1,4 miliarde de euro reprezintă accizele, inclusiv taxa pe viciu. Treisprezece la sută din numărul total de ţigări vândute pe piaţa românească provin din contrabandă, generând pierderi la bugetul de stat în valoare de 172 de milioane de euro pe an.

Belgia a introdus acest sistem din noiembrie 2006, fiind prima ţară din UE care a folosit pictogramele pe pachetele de ţigări. România este al doilea stat membru care face acest pas şi va fi urmată, în această toamnă, de Marea Britanie. Nicio reglementare europeană nu obligă statele membre să introducă aceste imagini şocante, decizia fiind la latitudinea fiecărui stat în parte.

Ca urmare, Ministerul Sănătăţii Publice a lansat de informare „Puterea Comunicarii in Campania Antifumat”, alături de Federatia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania şi compania Pfizer.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, primul pas al acestei campanii este expoziţia de pictograme care sunt introduse în ţările Uniunii Europene cât şi în alte ţări de pe glob pentru inscripţionarea pachetelor de ţigarete. "Pictogramele sunt expuse, în perioada 26 – 30 iunie, pe gardul Muzeului Naţional de Artă al României, şi sperăm să aibă un impact semnificativ asupra celor care fumează, dar mai ales asupra celor care nu au dobândit încă acest obicei", a explicat ministrul.

La nivel European, evenimentul este organizat de Liga Europeana de Cancer (ECL), susţinut de numeroase asociaţii de pacienţi şi de Comisia Europeană. Expozitia a fost prezentată până acum în ţări precum Belgia, Austria, Elveţia, Portugalia, Germania sau Irlanda. Ţinta principală a campaniei o reprezintă tinerii – copiii, adolescenţii, adulţii tineri – care nu au început să fumeze sau care sunt la începutul fumatului, fiind deci puţin dependenţi de nicotină.

"Subliniez, aceste acţiuni nu sunt rezultatul tendinţelor la modă. De la începutul mandatului am iniţiat un program antifumat. Prima măsură a fost introducerea taxei pe viciu. Apoi am elaborat un program pentru cei ce doresc să renunţe la fumat dar nu reuşesc singuri. Programul a fost lansat anul trecut şi se desfăşoară permanent", a mai spus ministrul.

Programul „Stop fumat" asigură, gratuit, atât consultaţia medicală cât şi tratamentul medicamentos necesar tratării dependenţei tabagice. Programul face parte din strategia de prevenţie a MSP. Anul trecut, programul a fost desfăşurat în 10 judete şi a avut succes, potrivit lui Nicolăescu.

"În perioada septembrie-decembrie, în care s-a desfăşurat programul, au primit medicaţie aproape o mie de persoane şi, din datele primite de la medicii implicaţi în program, rezultă o treime dintre aceştia au renunţat la fumat. Din păcate, din prudenţă - fiind vorba de bani publici - anul trecut au fost alocate doar 500.000 de lei pentru acest program şi nu au putut fi onorate toate cererile celor ce doreau înscrierea în program. Anul acesta însă am crescut şi amploarea programului şi suma alocată - la 20 de milioane de lei - şi sperăm să o creştem de la an la an, pentru că programul va fi unul permanent al MSP", a mai spus ministrul. El a amintit că principalele activităţi din program în anul 2008 vizează furnizarea gratuită de servicii de consiliere şi de medicamente pentru cei care doresc să renunţe la fumat. În acest scop au fost pregătiţi peste 50 doctori şi psihologi, din 25 de judete ale ţării.

Până în luna septembrie se vor pregăti medici şi din restul judeţelor, astfel încât în fiecare judeţ din România să existe cel puţin un medic care oferă aceste servicii în cadrul programului MSP. De asemenea, până în prezent au fost achiziţionate medicamentele necesare pentru aproximativ 15.000 de pacienţi, care sunt deja distribuite în teritoriu (în cele 25 de judeţe), iar până la sfârşitul anului 2008 se vor achiziţiona medicamente pentru încă 15.000 de pacienţi, a precizat Nicolăescu. Datele de contact ale medicilor din ţară pot fi obţinute fie la Tel Verde: 08008STOPFUMAT (sau 0800878673, număr apelabil gratuit şi doar din reţeauaRomtelecom) sau accesând site-ul www.stopfumat.eu. Potrivit ordonanţei de Guvern, companiile de tutun vor produce numai pachete cu inscriptii grafice începând cu data de 1 iulie, pentru pachetele de ţigarete, respectiv 1 ianuarie 2009, pentru celelalte produse din tutun. De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2009, în spaţiile publice închise fumatul va fi permis numai în camere exclusiv dedicate acestui scop. De la acestă dată, în restaurante si baruri, spaţiile pentru fumat vor reprezenta maximum 50 la sută din suprafaţa spaţiului alocat clienţilor şi va fi obligatorie ventilarea şi izolarea lor.

Nerespectarea acestor prevederi se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primele pachetele de ţigări româneşti inscriptionate cu pictograme, în vânzare din iulie.
 Vizualizări articol: 1301 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Primele pachetele de ţigări româneşti inscriptionate cu pictograme, în vânzare din iulie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei