Fermierii vor putea depune, din septembrie, cereri de finanţare pentru proiecte de creare şi dezvoltare de micro-întreprinderi, sprijinirea activităţilor turistice, a tinerilor fermieri şi a fermelor, în cadrul unor sesiuni de depuneri în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
"Începând cu luna septembrie, se vor lansa sesiuni de primire a proiectelor de investiţii pentru cinci noi măsuri de finanţare prin PNDR. Astfel, se vor acorda fonduri nerambursabile pentru proiecte de investiţii care se încadrează în aria de finanţare a măsurii 312 (Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi), a măsurii 313 (Încurajarea activităţilor turistice), a măsurii 112 (Instalarea tinerilor fermieri), a măsurii 142 (Înfiinţarea grupurilor de producători), sau a măsurii 141 (Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă)", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Până în prezent fermierii au putut depune cereri pentru proiecte de modernizare a fermelor, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi dezvoltarea satelor.
Pentru măsura de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, solicitanţii mai pot depune proiecte în lunile iulie şi august.
În ceea ce priveşte măsura de modernizare a exploataţiilor agricole şi cea de renovare şi dezvoltare a satelor, proiectele de investiţii pentru finanţare se vor depune doar în cadrul unei singure sesiuni de primire a cererilor.
"Astfel, ultima sesiune din anul 2008 pentru primirea proiectelor pentru cele două măsuri va fi sesiunea din octombrie, cu precizarea că suma alocată acestei sesiuni este echivalentă cu suma aferentă a trei sesiuni de primire de proiecte", se precizează în comunicat.
PNDR a fost lansat pe 3 martie, iar fondurile alocate pentru întregul an pentru cele trei măsuri sunt de 618,4 milioane euro - dezvoltarea satelor, 347,1 milioane euro - modernizarea exploataţiilor şi 428,4 milioane de euro - creşterea valorii adăugate a produselor.
Programul de dezvoltare rurală va permite României să acceseze fonduri UE de opt miliarde euro până în 2013 şi a fost aprobat de Comisia Europeană pe 20 februarie. Prima tranşă a finanţării a fost virată României în luna mai şi se ridică la circa 250 de milioane euro, reprezentând 3,5% din valoarea totală a sumei alocate până în 2013. A doua tranşă, reprezentând tot 3,5%, va fi virată până la finele anului.
Accesarea fondurilor pentru dezvoltare rurală va fi similară modelului SAPARD. Cei care vor să beneficieze de bani trebuie să depună proiecte, pe baza specificaţiilor din PNDR, la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.