Statul român plăteşte anual 31 de milioane de euro pentru tratamentul pacienţilor cu HIV/SIDA, cea mai cruntă maladie a secolului, medicamentele antiretrovirale necesare tratamentelor fiind extrem de scumpe, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Declaraţia a fost făcută la inaugurarea oficială a noului sediu al Asociaţiei "Noi şi Ceilalţi”, o iniţiativă susţinută de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP). Noul sediu al Asociaţiei va găzdui o serie de activităţi desfăşurate împreună cu şi pentru persoanele afectate de HIV/SIDA.
Demnitarul a spus că nu virusul este duşmanul cel mai de temut, în opinia specialiştilor, ci ignoranţa, teama, lipsa de informare. Din această cauză, SIDA înseamnă adesea şi o cursă contra cronometru cu neştiinţa şi teama celor din jur.
Din această perspectivă, a necesităţii informării şi consilierii, înfiinţarea centrului inaugurat, marţi, de Asociaţia "Noi şi ceilalţi" este mai mult decât binevenită, potrivit ministrului Sănătăţii.
România a fost confruntată, abrupt şi brutal, cu problematica legată de HIV/SIDA. Situaţia moştenită de la regimul comunist a consacrat-o ca ţara din Europa cu cel mai mare număr de copii infectaţi cu HIV/SIDA.
"Acum intrăm într-o fază nouă a evoluţiei acestor pacienţi - care acum sunt adolescenţi şi tineri - în care, la fel de importante ca şi tratamentul, vor fi măsurile de integrare socială şi programele care să le îmbunătăţească calitatea vieţii. Iar consilierea lor este esenţială. HIV/SIDA a fost şi va continua să fie o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii Publice, dovadă fiind faptul că Programul de tratament HIV/SIDA, desfăşurat în parteneriat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, are, anul acesta, pentru tratament şi prevenţie, un buget dublu faţă de momentul în care am preluat acest mandat", a adăugat demnitarul. De altfel, România este una dintre ţările care a introdus accesul universal şi gratuit la tratament HIV/SIDA şi are cel mai mare număr de persoane aflate în tratament, peste 8.000, a mai spus Nicolăescu.
"Începând din 2008, intenţionăm să extindem acţiunile de prevenire, considerând că prevenţia este măsura optimă pentru a menţine în ţara noastră un nivel scăzut al HIV/SIDA şi pentru a evita o reizbucnire a epidemiei. Una dintre direcţiile majore de prevenire pe care le va susţine MSP va fi prevenirea transmiterii de la mamă la făt, prin creşterea accesului la testare HIV pentru un număr cât mai mare de gravide. Tot printr-un program susţinut de acces la testare HIV, MSP doreşte să asigure depistarea cât mai precoce a persoanelor infectate din populaţia generală şi din grupurile vulnerabile, pentru a le putea asigura accesul cât mai rapid la tratament", a precizat Nicolăescu. O altă soluţie pentru a creşte accesibilitatea pacienţilor la tratament este descentralizarea acestui program. După descentralizarea programelor de diabet, oncologic şi post-transplant a crescut numărul pacienţilor care au primit tratamentul, cu acelaşi cost sau chiar cu diminuarea costurilor. Ministrul a spus că experienţa aceasta îl face să creadă că descentralizarea programului HIV-SIDA este o soluţie în avantajul cetăţenilor şi în dezavantajul birocraţiei sistemului.
Strategia şi programele HIV-SIDA implementate în România au în vedere câteva direcţii fundamentale, cum ar fi educarea persoanelor şi grupurilor în vederea prevenirii infectării, acces egal şi continuu la tratament, îngrijiri şi servicii medicale pentru toate persoanele infectate sau afectate de HIV-SIDA, conform standardelor prevăzute de legislaţia în vigoare, asigurarea condiţiilor pentru aplicarea precauţiilor universale în vederea prevenirii oricărei posibilităţi de transmitere a HIV-SIDA în sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, testarea voluntară şi anonimă cu garantarea confidenţialităţi şi a consilierii pre şi post test, cât şi formarea politicilor şi a programelor socio-economice luând în considerare fenomenul HIV-SIDA.
"Cifrele demonstrează că, în cazul României, programele de prevenţie au dat rezultate. De altfel, organismele internaţionale implicate în lupta anti-SIDA au recomandat ca programele aplicate în România să fie replicate şi în alte ţări. O singură problemă ar mai fi, dar sperăm să o rezolvăm în scurt timp, realizarea unui parteneriat cu asociaţiile persoanelor afectate de HIV-SIDA", a conchis ministrul.