Inflaţia din România este la un nivel înalt, iar timpul rămas până la aderarea la zona euro este foarte scurt şi trebuie întărite eforturile în această direcţie, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Pentru a fi crezut că ai o inflaţie scăzută atunci când intri în mecanismul ratelor de schimb, trebuie să fi cu inflaţia jos cu doi ani înainte. Dacă facem această socoteală înseamnă că nu prea avem timp şi trebuie să ne întărim eforturile pentru a o duce în jos în 2010 - 2012", a explicat Isărescu, la seminarul "Drumul banilor europeni, de la idee la succes", organizat de agenţia MEDIAFAX şi BNR.
El a arătat că inflaţia din România prezintă încă elemente structurale, ceea ce înseamnă că nu ar fi de ajuns măsurile de politică monetară pentru a rezolva problema.
"Trebuie redus deficitul extern, nu te va crede nimeni dacă o să ai inflaţie scăzută cu un deficit de cont curent mare. Avem o inflaţie mai ridicată pentru că am acceptat, responsabil spun eu, un curs care să ajungă la un nivel mai sustenbail şi care să corespundă şi poziţiei externe", a adăugat oficialul BNR.
El arătat că în acest moment, în România, cel mai important este mixul de politici economice, printre care a reamintit politica fiscală şi de venituri, la cea din urmă existând o problemă de mentalitate.
"Românii trebuie să înţeleagă că veniturile sunt legate şi de productivitate, nu doar de preţuri şi de banii din economie. Este un pic de cultură, un discurs public pe care îl acceptăm mai greu", spus Isărescu.
Guvernatorul susţine că esenţial pentru reducerea inflaţiei şi asigurarea unor venituri înalte pe termen lung este continuarea reformelor structurale, care vor asigura un cadru propice pentru creşterea productivităţii.
"Acolo guvernul trebuie să-şi facă datoria şi să termine reformele structurale", a afirmat Isărescu.