Distribuitorul E.ON Gaz România estimează că preţul gazelor importate va urca la 600 dolari/1.000 metri cubi la sfârşitul anului, de la nivelul actual de circa 420 dolari/1.000 metri cubi, iar la 1 iulie este necesară o majorare cu 24% a preţurilor pentru consumatori.
E.ON Gaz România a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) majorarea preţului final al gazelor naturale cu 24%, la 1 iulie, ca urmare a creşterii preţurilor de achiziţie a gazelor pe piaţa internaţională.
"La acest moment, E.ON Gaz România este obligată să vândă gazele naturale sub preţul de achiziţie al acestora. (...) Este necesară o majorare a preţurilor finale la consumatori de aproximativ 24%, începând din 1 iulie 2008, pentru a acoperi costurile de achiziţie. În plus, până la finele anului, sunt de aşteptat creşteri adiţionale ale preţurilor de achiziţie a gazelor naturale importate", se arată într-un comunicat al companiei, trensmis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
Celălalt mare distribuitor de gaze, Distrigaz Sud, controlat de Gaz de France, apreciază că preţurile gazelor ar trebui majorate cu 22% la 1 iulie.
În schimb, oficialii ANRE au anunţat, săptămână trecută, că la 1 iulie va avea loc o creştere mai mică de 20%.
Consumatorii din România sunt aprovizionaţi în proporţie de peste 60% cu gaze naturale din producţia internă, iar diferenţa este acoperită de importuri indirecte din Rusia.
Compania deţinută de grupul german E.ON estimează că în trimestrul al treilea gazele din import vor costa mai mult de 500 dolari/1.000 de metri cubi. La finele anului 2007, în România gazele erau importate cu circa 315 dolari/1.000 metri cubi.
E.ON apreciază că dacă preţurile nu vor creşte la 1 iulie, competiţia pe piaţa reglementată (la preţuri stabilite de ANRE) va înceta să existe, pentru că niciun furnizor nu poate vinde gaze sub costurile de achiziţie.
"În acest moment suntem în faza de discuţii cu ANRE privind majorarea preţurilor şi ne asumăm faptul că dacă, începând cu 1 iulie, preţurile finale ale gazelor naturale în România vor acoperi costurile de achiziţie, noi vom putea asigura pentru clienţii noştri cantităţile de gaze naturale necesare", a declarat, în comunicat, preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz România, Frank Hajdinjak.
E.ON Gaz România, fosta Distrigaz Nord, alimentează cu gaze circa 1,3 milioane de clienţi din 20 de judeţe printr-o reţea de distribuţie de 18.000 kilometri. Compania a fost preluată de grupul german E.ON în 2005.
Profitul obţinut anul trecut de E.ON în România, prin distribuitorii de electricitate şi gaze E.ON Moldova Distribuţie şi E.ON Gaz Distribuţie, a urcat cu 63%, la 30,9 milioane euro, faţă de nivelul de 18,9 milioane euro din 2006.
Vânzările de electricitate şi gaze naturale realizate de grupul german pe piaţa românească au totalizat anul trecut 1,02 miliarde de euro, faţă de nivelul de un miliard euro din 2006.