Examenul de bacalaureat din acest an, la care s-au înscris aproximativ 230.000 de absolvenţi ai clasei a XII-a, începe luni cu proba orală la Limba şi literatura română.
Absolvenţii clasei a XII-a vor susţine probele de la bacalaureat în cele 674 de centre de examinare organizate la nivel naţional. Prima probă orală a examenului de bacalaureat - Limba şi literatura română - se va desfăşura în zilele de 23 şi 24 iunie. Probele orale sunt eliminatorii.
Candidaţii vor intra în sala de examen în ordinea afişată la centrele de examen, respectându-se ora prevăzută de comisie pentru fiecare grupă.
Examinarea la probele orale şi practice se realizează de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi. Fiecare profesor evaluează răspunsul candidatului de la probele orale şi practice cu note întregi de la 1 la 10, în funcţie de baremul de evaluare, astfel încât diferenţa dintre notele celor doi profesori evaluatori să nu depăşească un punct. Nota finală la proba respectivă se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.
Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Un candidat se consideră "promovat" la proba orală, respectiv practică dacă a obţinut minimum nota finală 5. Candidatul care a obţinut o notă sub 5 sau nu s-a prezentat la o probă orală este declarat "respins", respectiv "neprezentat" şi nu mai participă la probele următoare.
La probele orale şi practice nu se admit contestaţii, cu excepţia probei de dicteu melodic şi armonic de la profilul artistic - muzică.
Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP) a elaborat şi publicat, pe site-ul subiecte2008.edu.ro, modele de subiecte pentru probele orale la Limba engleză, Limba franceză, Limba germană modernă, Limba şi literatura germană maternă, Limba şi literatura croată, Limba şi literatura italiană, Limba şi literatură maghiară, Limba şi literatura română, Limba şi literatura slovacă - profil real şi uman, Limba şi literatura spaniolă, Limba şi literatura turcă maternă - profil teologic şi pedagogic, Limba şi literatura turcă modernă, Limba şi literatura bulgară - profil uman, Limba şi literatură sârbă - profil real şi uman, Limba şi literatură ucraineană, Limba rusă şi Limba rusă pentru minorităţi.
Probele orale vor continua în zilele de 24 şi 25 iunie cu Limba şi literatura maternă, respectiv 25 şi 26 iunie - Limba şi literatura modernă.
Prima probă scrisă de la bacalaureat este la Limba şi literatura română şi va avea loc vineri, 27 iunie. Urmează proba la Limba şi literatura maternă, în 30 iunie, proba obligatorie a profilului, în 1 iulie, o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (scrisă sau practică) - în 2 iulie, o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării (scrisă sau practică) - în 3 iulie.
Lucrările candidaţilor la probele scrise vor fi evaluate în 137 de centre zonale de evaluare.
În 5 iulie vor fi afişate rezultatele (până la ora 16.00) şi vor putea fi depuse contestaţii (între orele 16.00 şi 20.00). În perioada 7 - 8 iulie este programată rezolvarea contestaţiilor, iar în 9 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
A doua sesiune a examenului de bacalaureat este programată între 18 august şi 1 septembrie.
Toţi elevii care au promovat ultima clasă de liceu, învăţământ liceal de zi, seral sau cu frecvenţă redusă au dreptul să dea examenul de bacalaureat. Candidaţii proveniţi din învăţământul de stat au dreptul să susţină examenul fără taxă de cel mult două ori. Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obţinut media 10, primesc diplomă de merit.
Desfăşurarea probelor orale are caracter public. Accesul presei se face cu avizul preşedintelui comisiei şi în prezenţa unui membru al comisiei. Reprezentanţii mass-media pot realiza înregistrări, fotografii şi preluări de imagini în timpul desfăşurării probelor orale doar cu acceptul persoanelor care apar în materialele respective.
Preşedintele comisiei poate dispune întreruperea examinării şi eliminarea din sală a persoanelor cu atitudine şi comportament necorespunzătoare.
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea colectării fondurilor materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor. Persoanele surprinse săvârşind astfel de fapte riscă sancţiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, după caz.
De asemenea, MECT atenţionează cadrele didactice să nu ajute elevii la redactarea răspunsurilor, întrucât vor primi sancţiuni, chiar penale. Astfel, cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor, înlocuiri sau falsificări de lucrări, ori care au manifestări ce atestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor care le revin, sunt sancţionate în conformitate cu prevederile Codului penal.
În astfel de cazuri, Comisia Naţională de Bacalaureat sau, după caz, Comisia Judeţeană de Bacalaureat sau cea a municipiului Bucureşti va sesiza în scris organele de cercetare penală.
În cazul în care se constată diferenţe mai mari de 1,5 puncte - în plus sau în minus - între nota iniţială şi nota obţinută la contestaţii, inspectoratele şcolare analizează situaţia, în termen de 30 de zile de la finalizarea contestaţiilor. În situaţii justificate, se va declanşa procedura de cercetare disciplinară pentru sancţionarea celor care se fac vinovaţi de comiterea abaterilor.
Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de bacalaureat, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control, cu până la 15 la sută, pe o perioadă între una şi şase luni, neselecţionarea cadrelor didactice respective în vederea participării la comisiile de examen în sesiunile următoare, destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ, respectiv desfacerea disciplinară a contractului de muncă.