Cadrele didactice care furnizează candidaţilor soluţii pentru probele de la bacalureat, care înlocuiesc sau falsifică lucrări sau care dovedesc neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin vor fi sancţionate în conformitate cu prevederile Codului penal, anunţă Ministerul Educaţiei.
Ministerul atrage atenţia, într-un comunicat de presă, că respectarea Metodologiei de bacalaureat este obligatorie pentru toate persoanele implicate în organizarea şi desfăşurarea acestui examen. Încălcarea normelor prevăzute în documentul amintit constituie abatere disciplinară.
Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum şi cel de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ răspund disciplinar pentru încălcarea îndatoririlor ce le revin, precum şi pentru încălcarea normelor de comportare, prin care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului instituţiei, precizează Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT).
Cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor, înlocuiri de lucrări, falsificări delucrări sau care au manifestări care atestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sunt sancţionate în conformitate cu prevederile Codului penal. Înastfel de cazuri, Comisia Naţională de Bacalaureat sau, după caz, Comisia Judeţeană de Bacalaureat sau cea a municipiului Bucureşti va sesiza în scris organele de cercetare penală.
În cazul în care se constată diferenţe mai mari de 1,5 puncte - în plus sau în minus - între nota iniţială şi nota obţinută la contestaţii, inspectoratele şcolareanalizează situaţia, în termen de 30 de zile de la finalizarea contestaţiilor. În situaţii justificate, se va declanşa procedura de cercetare disciplinară pentrusancţionarea celor care se fac vinovaţi de comiterea abaterilor.
Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de bacalaureat, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt observaţie scrisă,avertisment, diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control, cu până la 15 la sută, pe o perioadă de 1 - 6 luni, neselecţionarea cadrelor didactice respective în vederea participării la comisiile de examen în sesiunile următoare, destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ, respectiv desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
MECT interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea colectării fondurilor materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la oricepersoană care are rude în rândul candidaţilor. Persoanele surprinse săvârşind astfel de fapte riscă sancţiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, după caz.
Astfel, Ministerul Educaţiei atrage atenţia tuturor celor implicaţi că va aplica întocmai toate sancţiunile pe care le are la dispoziţie în cazul în care va fi constatată prejudicierea examenului de bacalaureat.
Coordonarea pe plan naţional a modului de organizare şi desfăşurare a examenului este asigurată de Comisia Naţională de Bacalaureat, care se constituie în cadrul MECT, la începutul fiecărui an şcolar, prin ordin al ministrului. La nivel judeţean, coordonarea organizării şi desfăşurării examenului este asigurată de Comisia Judeţeană de Bacalaureat, respectiv cea a municipiului Bucureşti.
În centrele de examen şi în centrele zonale de evaluare, organizarea examenului este asigurată de Comisii de bacalaureat numite de Comisia Judeţeană de Bacalaureat.
În vederea respectării prevederilor din Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat şi pentru asigurarea corectitudinii desfăşurării sale, preşedinţii comisiilor din centrele de bacalaureat vor solicita declaraţii scrise de la fiecare membru al comisiei. În declaraţia-tip, fiecare cadru didactic precizează că nu are soţ/ soţie, rudă sau rudă prin alianţă, până la gradul al patrulea, printre candidaţii din centrul de examen unde îşi desfăşoară activitatea şi îşi asumă responsabilitatea pentru respectarea întocmai a prevederilor legale.
Declaraţia cadrului didactic cuprinde menţiunea că, în cazul constatării unor nereguli în activitatea sa, ştie că se vor lua măsuri de sancţionare, care pot merge până la excluderea din învăţământ, în funcţie de gravitatea abaterii.
În plus, fiecare preşedinte de comisie va semna un protocol cu MECT prin care se obligă să asigure buna organizare şi desfăşurare a examenului, în caz contrar riscând sancţiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, după caz.
Sesiunea iunie-iulie a examenului de bacalaureat 2008 începe luni, 23 iunie, cu proba orală de limba şi literatura română, care va continua şi marţi, 24 iunie.
Elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine, în zilele de 24 şi 25 iunie, proba orală la limba şi literatura maternă. În25 şi 26 iunie se desfăşoară ultima probă orală, cea la limba şi literatura modernă. Primul test scris (limba şi literatura română) va avea loc vineri, 27 iunie.