Un raport publicat de National Snow and Ice Data Center (NSIDC) din SUA indică faptul că, în ciuda unei ierni reci, gheţurile din zona arctică se topesc mai repede decât anul trecut şi că este posibil ca Arctica să nu mai fie acoperită de gheţuri pe timpul verii în 5 - 10 ani, potrivit BBC.
Datele de la NSIDC arată faptul că, la începutul lui 2008, gheaţa acoperea o zonă mai mare decât la începutul anului 2007.
Însă, în prezent, gheţurile au ajuns la nivelul din iunie 2007, un record de topire înregistrat în zonă.
Cercetătorii cred că mare parte din gheţuri sunt atât de subţiri încât se topesc foarte uşor. Specialiştii cred că în 5 - 10 ani zona Arctică nu va mai fi acoperită de gheţuri în timpul verii.
În martie, NASA a anunţat că zona acoperită de gheţuri este uşor mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2007, însă majoritatea erau sloiuri formate în iarna anterioară. Aceste sloiuri sunt mult mai puţin robuste decât cele mai puţin saline, care supravieţuiesc mai mulţi ani.
În urmă cu câţiva ani, cercetătorii preziceau că zona arctică nu va mai fi acoperită de gheţuri în timpul verii până în 2080.
Apoi, modelele pe computer au început să indice date mai apropiate, în jurul anilor 2030 - 2050.
În vara lui 2007, gheţurile arctice au atins un nivel record de topire, la 4,2 milioane de kilometri pătraţi, de la 7,8 milioane de kilometri pătraţi în 1980.
La sfârşitul anului trecut, un grup de cercetători prezicea veri fără gheţuri în zona arctică până în 2013. În prezent, cercetătorii sunt şi mai convinşi că acest lucru se va întâmpla.
Ţările din jurul zonei arctice încearcă să găsească oportunităţile pe care le-ar aduce topirea gheţurilor pe timpul verii.
Canada şi Rusia analizează pretenţiile de suveranitate asupra unor regiuni din Arctica, în timp ce, săptămâna aceasta, preşedintele american George W. Bush a cerut să se facă mai multe explorări petroliere în apele Statelor Unite, fapt care care ar putea indica intenţia de exploatare a rezervelor de pe coasta Alaskăi.
Din punct de vedere climatic, topirea gheţurilor are impact la nivel global, contribuind la încălzirea planetei şi la ridicarea nivelului mărilor. Calota glaciară din zonă conţine suficientă apă pentru a ridica nivelul mărilor de pe glob cu aproximativ şapte metri dacă se topeşte.
Ciclurile climatice naturale joacă un rol important în variaţiile anuale ale calotei glaciare. Pentru ca gheţurile să se refacă la un nivel normal sunt necesare mai multe serii de ierni şi veri reci, lucru care nu este posibil.