Senatorii au adoptat, miercuri, o iniţitiavă legislativă ce prevede obligaţia asigurătorului să deconteze serviciile medicale de investigare şi diagnosticare medicală pentru depistarea bolilor profesionale chiar dacă, în urma investigaţiilor, se constată că starea de sănătate nu a fost afectată.
Senatorii au adoptat, cu amendamentele Comisiei pentru muncă, o propunerea legislativă aparţinând unui grup de senatori şi deputaţi, de modificare a Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
Potrivit textului adoptat de Senat, asiguraţii au dreptul la prestaţii medicale pentru investigarea, diagnosticarea, reabilitarea stării de sănătate, precum şi pentru recuperarea capacităţii de muncă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
În prezent, Legea privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale stipulează că asiguraţii au dreptul la prestaţii medicale pentru reabilitarea stării de sănătate şi recuperarea capacităţii de muncă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Iniţiatorii au constatat, astfel, potrivit expunerii de motive, că, din cauza unei scăpări legislative, nu este stabilită modalitatea de decontare a serviciilor medicale de investigare şi diagnosticare medicală, efectuate în cabinetele medicale specializate de medicină a muncii, asupra cazurilor care nu se confirmă ca boli profesionale sau accidente de muncă.
Potrivit acestora, în momentul de faţă, multe cabinete medicale au dificultăţi financiare majore din cauza refuzului asigurătorului de a deconta serviciile medicale pentru angajaţii a căror stare de sănătate a fost afectată de alte circumstanţe, şi nu de cele legate de mediul de muncă, aşa cum s-a presupus iniţial.
Iniţiativa, care are ca obiect de reglementare stabilirea modalităţii de decontare a serviciilor de investigare şi diagnosticare medicală în laboratoarele şi cabinetele de medicina muncii, urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională.