Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 18 iun 2008 - Anul XIII, nr. 141 (3822)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Conducerea Camarei caută explicaţii pentru apariţia Legii berii din nou pe ordinea de zi a plenului

Miercuri, 18 Iunie 2008 (14:22:23)

Preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a declarat, miercuri, că Legea berii va fi retrimisă Comitetului liderilor grupurilor parlamentare şi Biroului Permanent, pentru a se da o explicaţie plenului privind apariţia legii pe ordinea de zi, deşi a fost respinsă anul trecut.

  Bogdan Olteanu le-a explicat deputaţilor, în timpul şedinţei de plen, că "acest proiect a fost pus pe ordinea de zi, printr-un vot al Biroului Permanent şi al Comitetului liderilor", cu care el nu a fost de acord.

"Eu nu am fost de acord cu acel vot, dar fără îndoială majoritatea decide, ca atare îl avem pe ordinea de zi şi urmează să îl discutăm", a spus Olteanu.

În timpul dezbaterilor din plen, Legea berii a fost susţinută de deputaţii PDL, PSD, PRM şi PC şi respinsă de deputaţii PNL şi UDMR.

Unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, deputatul PDL Cătălin Drăguş a spus că este inutil să suţină din nou proiectul de lege, menţionând că el susţine iniţiativa. "Noi susţinem în continuare proiectul, cel puţin eu", a spus Cătălin Drăguş.

La rândul său, deputatul PNL Mircea Puşcă a arătat că are loc o premieră: supunerea la vot a unei legi respinse. El a precizat că legea a fost respinsă în şedinţa din 12 iunie 2007.

"Problema s-a tranşat în Cameră. (...) În numele grupului parlamentar al PNL, vă anunţ, din nou, că vom respinge acest proiect de lege, pentru că nu este în regulă, nici conform regulilor europene, nici conform regulilor naţionale", a mai spus liberalul.

Legea berii a fost contestată şi de grupul UDMR, care prin intermediul deputatului Lakatos Petru, a susţinut că acordarea de ajutoare finaciare retroactiv prin adoptarea acestei legi va produce o inechitate. El le-a spus iniţiatorilor că "se pot găsi şi alte măsuri care pot sprijini IMM-urile din industria berii, măsuri care să nu deregleze piaţa, care să nu încurajeze evaziunea fiscală şi atitudinea de a nu-ţi achita obligaţiunile şi că va veni cineva acolo sus şi te va ierta".

Legea berii a fost susţinută însă de grupurile PDL, PSD, PRM şi PC.

Deputatul PDL Alexandru Mocanu a solicitat trimiterea proiectului la votul final, pe motiv că legea se discută de foarte multe ori dar nu este tranşată, în condiţiile în care Curtea Constituţională a respins prin decizia din 17 ianuarie 2007 "toate acuzele care s-au adus acestei iniţiative legate de faptul că ar contraveni legislaţiei româneşti şi europene în materie, sau capitolului concurenţă din Tratatul de aderare".

Deputatul social-democrat Aura Vasile a menţionat că grupul PSD va vota acest proiect de lege pentru că este în interesul IMM-urilor, al acelora care folosesc capital autohton, şi nu doar al marilor interese.

Un alt deputat PSD, Aurel Vlădoiu, a subliniat că, în cazul respingerii acestei legi, "vor rămâne pe drumuri peste 2000 de muncitori". "Dacă nu intervenim acum foarte rapid, putem vorbi de fabricile de bere ca de fabricile de bere Griviţa, Reghin sau Piteşti. Vreau şi eu să beau o bere Alutus de Vâlcea. De ce să beau bere numai de la Cluj?", a spus Vlădoiu.

Deputatul PRM Mircea Costache a precizat că susţine proiectul deoarece permite menţinerea pe piaţă a unor întreprinderi care produc bere autohtonă."Îmi exprim surprinderea că oameni care au fost de acord cu scutirea de datorii de la bugetul public de câte 603 milioane de dolari de la unele firme prin HG 118, ca industriile strategice să fie ale străinilor, ca mari producători de bere să fie străini, se fac acum fete mari pentru susţinerea, printr-un efort finanicar minor, a micilor producători de bere din România, ca să nu mai rămână nimic care să poarte amprenta naţională. Susţinem proiectul în aşa fel încât să mai existe ceva din piaţa berii şi de sorginte autohtonă", a spus Costache.

Din partea grupului parlamentar al PC, Dragoş Dumitriu a precizat că susţine legea berii pentru că o consideră "utilă", "o pagubă nesemnificativă la nivel naţional, dar un ajutor mare pentru zone care nu merg tocmai bine şi care trebui ajutate".

În urma dezbaterilor generale şi procedurale, referitoare la votarea acestui proiect de lege care a fost respins în iunie 2007, Olteanu a sistat discuţiile pe proiect şi i-a convocat pe liderii de grupuri pentru a stabili procedura de urmat.

La final, el a anunţat că Legea berii va fi retrimisă Comitetului liderilor grupurilor parlamentare şi Biroului Permanent, pentru a se da o explicaţie plenului privind apariţia legii pe ordinea de zi.

"Am decis retrimiterea proiectului de lege privitor la ajutarea industriei berii către liderii de grup şi Biroului Permanent, pentu a explica plenului modalitatea în care a fost pus pe ordinea de zi un proiect de lege care a fost deja respins", a susţinut, după şedinţa de plen, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

El a menţionat că discuţia va fi reluată în următoarea şedinţă a Biroului Permanent, menţionând că speră ca de această dată să se aplice Regulamentul, proiectul de lege fiind respins.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, în 18 februarie, ca proiectul de lege privind aprobarea unor măsuri financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din industria berii să fie repus în circuitul parlamentar.

Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat, cu 5 voturi "pentru" şi 4 voturi "împotrivă", solicitarea deputatului PSD Aurel Vlădoiu, privind repunerea în dezbatere a proiectului "legii berii".

Unul dintre argumentele importante a fost furnizat de Comisia juridică, în opinia căreia votul din sesiunea februarie - iunie 2007 asupra acestui proiect de lege nu a respectat mai multe prevederi din Regulament.

Comisia juridică a arătat că proiectul de lege privind aprobarea unor măsuri financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din industria berii a fost supus la votul final fără titlu şi fără articole, încălcându-se prevederea din Regulament care stabileşte că, în cazul articolelor cu amendamente respinse rămâne forma adoptată de Senat, iar în cazul celor fără amendamente rămâne valabil textul iniţial.

Remarcând că la votul final din 12 iunie 2007 asupra acestui proiect legislativ au fost încălcate şi alte norme din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia juridică a concluzionat că se impune reluarea votului.

Biroul Permanent al Camerei şi-a însuşit punctul de vedere al Comisiei juridice, astfel că proiectul "legii berii" va reintra în circuitul legislativ al Camerei Deputaţilor.

Legea berii a fost trimisă spre promulgare la 30 noiembrie 2006 şi prevede că se scutesc la plată obligaţiile fiscale restante la 31 decembrie 2003, şi dobânzile aferente, reprezentând accize, impozit pe profit şi TVA, datorate de IMM-urile din industria berii care au o capacitate de producţie mai mică de 200.000 hl/an şi care sunt, conform standardelor definte de legislaţie, "în dificultate". Excepţie fac obligaţiile cu reţinere la sursă şi TVA datorat în vamă.

Propunerea legislativă este semnată de patru deputaţi PD - Radu Cătălin Drăguş, Graţiela Iordache, Mircea Man şi Petru Movilă, de deputatul PNL Cristian Mihai Adomniţei, precum şi de deputatul independent Cristian Boureanu (membru PLD).

Proiectul, adoptat de Camera Deputaţilor cu 123 de voturi "pentru", 77 "împotrivă" şi 16 abţineri, are prevederile asemănătoare unei alte propuneri legislative, cea a deputatului PD Alexandru Mocanu (PD) pe care acesta şi-a retras-o în primăvară. De altfel Mocanu a şi fost sancţionat de PD pentru această lege.

Liderul deputaţilor PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat, în noiembrie 2006, lui Băsescu să trimită Parlamentului spre reexaminare legea, apreciind că adoptarea acestui act normativ ar fi o discriminare faţă de producătorii care şi-au plătit datoriile la stat, favorizând grupuri de interese.

Surse liberale susţineau la acea vreme că Mocanu ar fi fost interesat în adoptarea proiectului de lege întrucât soţia sa ar avea legături cu fabrica de bere din Roşiorii de Vede SC Bere şi Malţ Robema. Robema avea, conform situaţiei Ministerului Finanţelor, cele mai mari datorii către bugetul de stat dintre micii producători de bere.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului legea, la începutul lunii februarie.

Plenul Senatului a adoptat, la sfârşitul lunii martie, cu 52 de voturi "pentru" şi 4 abţineri raportul favorabil la Legea berii, reexaminată la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, însă senatorii nu au modificat aspectele sesizate de şeful statului în cererea de reexaminare.

În 12 iunie, deputaţii au respins Legea privind aprobarea unor măsuri financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din industria berii (Legea berii), trimisă spre reexaminare de către preşedintele Traian Băsescu. În favoarea legii s-au înregistrat 51 de voturi, iar împotriva acesteia "124".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conducerea Camarei caută explicaţii pentru apariţia Legii berii din nou pe ordinea de zi a plenului .
 Vizualizări articol: 479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Conducerea Camarei caută explicaţii pentru apariţia Legii berii din nou pe ordinea de zi a plenului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei