E.ON Gaz a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să crească, la 1 iulie, cu 24% preţul gazelor livrate populaţiei, cu cinci puncte peste solicitarea iniţială a companiei, şi să aşteaptă ca instituţia să decidă o "majorare consistentă" a tarifelor, iar dacă autorităţile nu vor creşte preţurile E.ON ar putea ataca în instanţă ANRE.
"Preţurile mici pun în pericol alimentarea cu gaze a tuturor consumatorilor. La fel ca Distrigaz Sud (celălalt mare distribuitor de pe piaţă, n.r.), pierdem bani zilnic pentru că livrăm gaze pe piaţa captivă. Aşteptăm ca ANRE să accepte o majorare consistentă a preţurilor la gaze la 1 iulie", a declarat, luni, directorul general al E.ON Gaz, Frank Hajdinjak.
Şeful direcţiei de tarife din ANRE, Gabriel Sârbu, a afirmat că autoritatea analizează procentul de creştere a preţului la gaze, fără să ofere detalii.
Iniţial, E.ON a solicitat ANRE o majorare cu 19% a preţurilor. Distrigaz Sud a cerut o creştere de 18%.
Hajdinjak a adăugat că dacă ANRE nu va accepta majorarea preţurilor la 1 iulie, E.ON va intenta acţiune în instanţă împotriva autorităţii de reglementare, atât în România, cât şi la nivel european.
Hajdinjak a mai spus că existenţa unor capacităţi reduse de înmagazinare a gazelor şi apariţia altor surse de energie reprezintă "o provocare pentru companie".
Preţurile gazelor naturale pe piaţa internă sunt influenţate de evoluţia cotaţiilor internaţionale, dar, în acelaşi timp, consumatorii trebuie protejaţi, a declarat, duminică, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
"ANRE poate da un răspuns privind creşterea preţurilor la gaze de la 1 iulie. România nu poate face abstracţie de evoluţia preţurilor internaţionale, dar asta trebuie făcut protejând atât consumatorul final, cât şi respectând criteriile de rentabilitate pentru sistem", a afirmat Vosganian.
Cea mai recentă majorare a preţului gazelor a fost operată la 1 februarie, când tarifele au urcat cu 8,5%.
E.ON Gaz România, fosta Distrigaz Nord, alimentează cu gaze circa 1,3 milioane de clienţi din 20 de judeţe printr-o reţea de distribuţie de 18.000 kilometri. Compania a fost preluată de grupul german E.ON în 2005.
Profitul obţinut anul trecut de E.ON în România, prin distribuitorii de electricitate şi gaze E.ON Moldova Distribuţie şi E.ON Gaz Distribuţie, a urcat cu 63%, la 30,9 milioane euro, faţă de nivelul de 18,9 milioane euro din 2006.
Vânzările de electricitate şi gaze naturale ale grupului german au totalizat 1,02 miliarde de euro, faţă de nivelul de un miliard euro din 2006.
E.ON Gaz are programate investiţii de un miliard de lei până în 2012 în România şi derulează un program de înlocuire a 40% din reţeaua de gaze şi de reducere a pierderilor de gaze prin conducte.