Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 iun 2008 - Anul XIII, nr. 137 (3818)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii români au obţinut sprijinul OIM pentru îmbunătăţirea legislaţiei muncii din România

Vineri, 13 Iunie 2008 (17:18:31)

Reprezentanţii sindicaliştilor români la Geneva au obţinut, joi, sprijinul şi asistenţa tehnică a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) pentru îmbunătăţirea legislaţiei muncii din România privind conflictele de muncă, contractele colective de muncă şi construcţia sindicală şi patronală.

  Cu această ocazie, delegaţia lucrătorilor români s-a arătat mulţumită pentru "asistenţa continuă a OIM în România în adaptarea legislaţiei naţionale pentru a crea o justiţie socială corectă, prin construcţia cadrului legislativ adecvat dezvoltării muncii decente pentru toţi", se arată într-un comunicat de vineri al Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa".

Potrivit Cartel Alfa, s-au semnalat totodată o serie de nerealizări în cadrul programului pilot al României de muncă decentă, prin neratificarea Convenţiei 150 - angajament al Guvernului în cei doi ani de aplicare a acestui program (2005-2007).

"A fost semnalat, de asemenea, faptul că în construcţia relaţiilor industriale, Guvernul a utilizat un ONG care nu cunoştea nimic despre piaţa muncii şi actorii sociali (patronate şi sindicate), ceea ce a condus la o serie de nerealizări ale programului", precizează sursa citată.

Delegaţia sindicaliştilor a cerut Organizaţiei Internaţionale a Muncii sprijin şi susţinere la modificarea legislaţiei legate de conflicte de muncă, contracte colective de muncă şi construcţia sindicală şi patronală, conform acordului semnat în 16 mai, cu ocazia misiunii tehnice a OIM în România, astfel ca aceste legi să corespundă atât noului Cod al muncii, cât şi convenţiilor internaţionale ale Organizaţiei.

De asemenea, sindicaliştii au solicitat ca în cadrul programului muncă decentă - etapa II să se pună accent pe ratificarea unui număr minim necesar de Convenţii OIM pe toţi cei patru piloni ai muncii decente - dreptul la muncă, ocupare, protecţie socială, dialog social -, astfel încât să existe o dezvoltare armonioasă.

Directorul general al Biroului Internaţional al Muncii (BIT), Juan Somavia, a menţionat, în urma întâlnirii cu delegaţia sindicaliştilor români, că instituţia va acorda toată atenţia şi sprijinul în vederea rezolvării celor solicitate, potrivit Cartel Alfa.

În această perioadă are loc, la Geneva, a 97-a ediţie a Conferinţei Internaţionale a Muncii, în care sunt abordate probleme privind reglementarea şi funcţionarea relaţiilor de muncă din întreaga lume. Aproximativ 3.000 de reprezentanţi guvernamentali, sindicali sau patronali din cele 188 de state membre OIM, printre care şi România, s-au reunit pentru a dezbate probleme legate de relaţiile de muncă, arată Cartel Alfa.

Anul trecut, România s-a aflat pe lista cazurilor speciale dezbătute în cadrul Conferinţei OIM, din cauza încălcărilor sistematice a dreptului la grevă, stipulat în Convenţia 87 ratificată de România încă din 1957. Cartel Alfa precizează că România se afla timp de trei ani sub monitorizarea experţilor OIM.

Organizaţia Internaţională a Muncii a fost creată în 1919, prin Tratatul de la Versailles, iar în 1946 a devenit prima instituţie specializată a Naţiunilor Unite, reprezentând singurul organism tripartit la nivel mondial în care se dezbat probleme referitoare la raporturile de muncă. OIM are ca obiectiv general promovarea justiţiei sociale şi respectarea drepturilor omului în domeniul muncii.

Conferinţa internaţională a muncii este organizată anual, tot în sistem tripartit, la fel ca OIM. La aceasta participă reprezentanţi ai Guvernelor, ai lucrătorilor şi ai angajatorilor.

OIM, prin Conferinţa sa anuală, elaborează convenţii şi recomandări internaţionale care definesc standardele minime de respectat în domeniile în care are competenţă, condiţiile de muncă, dreptul la liberă asociere, libertăţi sindicale, dreptul la organizare şi negociere colectivă, abolirea muncii forţate, egalitatea şanselor.

Odată ratificate de ţările membre, convenţiile OIM devin parte integrantă din legislaţia ţării respective. De asemenea, OIM poate pune în aplicare mecanisme de control, supraveghere şi sancţionare a statelor care încalcă convenţiile.

Anul acesta, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu a fost ales membru în Consiliul de Administraţie al OIM, pentru un nou mandat de trei ani. În felul acesta, lucrătorii români au parte de reprezentare la nivelul cel mai înalt al acestui for internaţional.

Delegaţia sindicaliştilor români a fost formată din preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, secretarul general al CNSLR Frăţia, Sorin Stan, vicepreşedintele BNS, Ovidiu Jurca şi vicepreşedintele CSDR, Aurel Cornea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii români au obţinut sprijinul OIM pentru îmbunătăţirea legislaţiei muncii din România .
 Vizualizări articol: 426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii români au obţinut sprijinul OIM pentru îmbunătăţirea legislaţiei muncii din România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei