Ritmul de creştere al costurilor cu forţa de muncă a încetinit în primul trimestru la 19,6%, faţă de 21,6% în ultimele trei luni de anul trecut, România coborând o treaptă în clasamentul statelor membre UE, fiind devansată de Letonia (33,3%) şi Lituania (26,2%), potrivit datelor Eurostat.
Costurile orare suportate de angajatori au avansat cu 19,6% în primele trei luni din 2008 faţă de perioada similară a anului trecut, după un avans de 21,6% în trimestrul al patrulea din 2007, reiese din datele Biroului european de statistică, Eurostat.
În primul trimestru din 2007, creşterea s-a situat la 25,2%.
La finele anului trecut, România se afla pe locul doi în rândul statelor UE, după Letonia, dar înaintea Lituaniei.
În funcţie de sectoarele economiei, în România, cel mai rapid avans, de 19,8%, a fost consemnat în primele trei luni din 2008 în construcţii şi servicii. În industrie, costul orar al forţei de muncă a urcat cu 19%.
La nivelul Uniunii Europene, costurile orare au avansat cu 4,3% în primul trimestru, cele mai temperate majorări înregistrându-se în Germania (1,6%), Malta (2%), Suedia (2,2%) şi Luxembourg (2,7%).
Costul total al forţei de muncă include salariile şi alte beneficii plătite angajaţilor, precum şi cheltuielile care nu au legătură directă cu salariile, cum ar fi contribuţiile sociale.