Aproape cinci la sută din numărul total al secţiilor de votare organizate pentru cel de-al doilea tur al alegerilor locale sunt considerate cu risc ridicat de perturbare a alegerilor, inclusiv cele din Ştefăneşti şi Sinteşti, a declarat, joi, Ministrul Internelor, Cristian David.
Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David a arătat, într-o conferinţă de joi, că pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, care se va desfăşura duminică, au fost identificate 8.661 de secţii de vot în 1.474 de circumscripţii electorale.
Deşi numărul secţiilor de votare s-a înjumătăţit, peste 35.000 de efective ale Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţia de Frontieră şi alte structuri vor asigura paza şi ordinea publică pentru desfăşurarea celui de-al doilea tur de scrutin, în primul tur fiind mobilizaţi 50.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine, a declarat adjunctul şefului Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu.
Din totalul secţiilor de votare au fost identificate 481 de secţii, adică aproximativ cinci la sută, cu risc ridicat de perturbare a alegerilor, a mai spus ministrul David. Printre acestea se numără secţiile unde sunt înregistraţi peste 1.000 de votanţi, dar şi secţiile de votare din Ştefăneşti şi Sinteşti, unde au fost înregistrate incidente în primul tur.
Ministrul David a menţionat că, pentru aceste secţii, măsurile de ordine şi siguranţă publică vor fi întărite, fiind suplimentate şi cabinele de vot şi ştampilele, astfel încât să nu fie întâmpinate greutăţi de natură logistică.
David a subliniat că organziarea celui de-al doilea tur de scrutin a urmărit trei etape: remedierea carenţelor organizatorice întâmpinate la primul tur de scrutin, verificarea cu "repeziciune" a sesizărilor privind situaţiile de tensiune şi aplicarea cu fermitate a legii, indiferent de culoarea politică.
Ministrul a mai arătat că este necesar ca apelul să ajungă şi la partidele politice, astfel încât acestea să înţeleagă că întreaga campanie, precum şi desfăşurarea procesului electoral, trebuie să fie una civilizat, democratic, "de bun simţ", într-un spirit european.
"Nu consider că această modalitate de a spori numărul forţelor de ordine ar fi trebuit să fie caracteristica democratică a unor alegeri într-o ţară europeană democrată", a spus Cristian David.
De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Internelor Victor Paul Dobre a arătat că în secţiile de votare unde au fost întâmpinate probleme la primul tur de scrutin, pe lângă suplimentarea cabinelor de vot şi a ştampilelor, s-a făcut o reinstruire a preşedinţilor secţiilor de vot, iar echipe ale prefecturilor vor verifica buna organizare a secţiilor, fiind asigurată permanenţa la nivelul prefecturilor din toată ţara.
Totodată, adjunctul şefului Jandarmeriei Române a precizat că în fiecare judeţ vor exista 10-15 echipe care vor verifica sesizările privind posibile nereguli la secţiile de vot, precum şi echipe de specialişti MIRA care vor cerceta cazurile de extremă urgenţă.