Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 11 iun 2008 - Anul XIII, nr. 135 (3816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: România participă la planul european de combatere a tuberculozei 2008-2013

Miercuri, 11 Iunie 2008 (20:54:18)

România va participa la planul de acţiuni de combatere a tuberculozei pentru perioada 2008 - 2013 şi a adoptat poziţia statelor membre de a face eforturi crescute pentru diminuarea până la eradicare a tuberculozei, într-un cadru mai larg, european, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
  Ministrul Sănătăţii a participat, marţi, la Luxemburg, la Reuniunea Consiliului UE pentru ocuparea forţei de muncă, politici sociale, sănătate şi protecţia consumatorului.

"România a avut ca mandat adoptarea concluziilor reuniunii şi a participat la dezbaterile publice, având poziţii explicite la temele privind lupta împotriva cancerului şi implementarea strategiei UE în domeniul sănătaţii. De asemenea, România va participa la planul de combatere a tuberculozei până la eradicarea maladiei, într-un cadru mai larg, european", a mai spus demnitarul.

O altă temă discutată la Luxemburg a vizat comunicarea de informaţii pacienţilor în privinţa medicamentelor. Dezbaterile s-au axat pe trei teme la care autorităţile europene caută răspuns.

"Este vorba despre definirea elementelor esenţiale în vederea efectuării unei distincţii eficiente şi practice între informaţiile comunicate pacienţilor şi publicitatea pentru medicamente, luând în considerare dreptul pacienţilor din UE la informaţii şi postarea interdicţiei privind publicitatea în cazul medicamentelor disponibile numai pe bază de reţetă. Legislaţia respectivă trebuie să fie elaborată de UE sau la nivel naţional şi ar trebui să cuprindă modele pentru control informaţiilor", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, documentul vizează egalitatea de drepturi a pacienţilor din UE privind accesul la informaţii, întrucât în practică există diferenţe între statele membre privind utilizarea tehnologiilor şi a mecanismelor de informare, practicile adoptate, nivelurile lor de dezvoltare şi nivelurile privind nevoile sistemelor de sănătate, discrepanţele putând fi rezolvate prin intermediul legislaţiei UE.

La reuniune a mai fost discutată implementarea strategiei UE în domeniul sănătăţii. Concluzia cea mai importantă a fost crearea unui grup de lucru la nivel înalt care să întocmească un plan de acţiuni pentru implementarea strategiei. Mecanismul de cooperare se va pune în mişcare sub preşedinţia Franţei, prin convocarea grupului de lucru pentru aplicarea principalelor teme strategice: dezvoltarea politicilor intersectoriale concentrate pe sănătate, optimizarea furnizării serviciilor de sănătate, bună practică europeană utilizată în dezvoltarea strategiilor de sănătate proprii, cât şi abordarea internă în spiritul viziunii, principiilor şi valorilor europene, a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu.

Reuniunea de la Luxemburg a avut pe ordinea de zi, patru adoptări de concluzii în urma dezbaterilor publice şi poziţiilor ţărilor membre, un raport privind progresele înregistrate la propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind alimentele noi, 13 informări pe probleme legate de sănătate publică, drepturile pacienţilor privind asistenţa medicală transfrontalieră - propunerea de cadru comunitar, e-Health fără frontiere.

Totodată, s-au discutat subiecte privind strategia UE de sprijinire a statelor membre în vederea reducerii efectelor nocive ale consumului de alcool, problemele de sănătate legate de alimentaţie, excesul de greutate şi obezitate, convenţia cadru pentru controlul tutunului, donarea şi transplantul de organe, pachetul privind siguranţa pacienţilor, sănătate mentală pentru Europa, propunerea de directivă a PE. şi a EPSCO privind variaţiile condiţiilor de eliberare a autorizaţiilor de introducere pe piaţă a medicamentelor, stabilirea unei reţele a autorităţilor competente pentru fixarea preţurilor şi rambursarea produselor farmaceutice, pachetul de măsuri privind amelioratorii sanitari, boala celiacă - intoleranţa la gluten - măsuri necesare ale legislaţiei europene.

Consiliul a adoptat 18 concluzii cu referire la faptul că acţiunea comunitară completează politicile naţionale şi respectă responsabilitatea acestora, recunoaşte angajamentul comun faţă de prevenirea şi controlul principalelor boli netransmisibile prin iniţiative şi acţiuni în domeniul promovării sănătăţii şi al prevenirii bolilor cu un impact pozitiv asupra modului de viaţă sănătos (de exemplu, controlul tutunului, alimentaţie sănătoasă, activitate fizică, reducerea consumului de alcool).

În baza Cărţii Albe "Împreună pentru sănătate: o abordare strategică pentru UE 2008 - 2013", Comisia va prezenta un plan de acţiuni al UE privind cancerul care să abordeze toate aspectele unui control global al cancerului, inclusiv prevenirea, depistarea precoce, diagnosticul, tratamentul, reabilitarea şi îngrijirile medicale cu caracter paliativ, din perspectiva unei abordări multidisciplinare.

În privinţa rezistenţei microbiene, s-a arătat că aceasta este o problemă de sănătate care se agravează la nivel european şi global şi care creşte rata morbidităţii şi mortalităţii asociată bolilor transmisibile. În concluziile adoptate se recomandă utilizarea prudentă a agenţilor microbieni în medicina umană.

Consiliul recomandă Comisiei Europene şi statelor membre să menţină şi să îmbunătăţească supravegherea rezistenţei antimicrobiene, consumul de agenţi antimicrobieni şi infecţiile asociate şi să coordoneze o iniţiativă europeană anuală pentru creşterea sensibilizării publicului larg şi a personalului specializat cu utilizarea prudentă a antibioticelor la oameni şi animale şi cu practici de control al infecţiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: România participă la planul european de combatere a tuberculozei 2008-2013 .
 Vizualizări articol: 876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: România participă la planul european de combatere a tuberculozei 2008-20130.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei