Devansarea ritmului de creştere a importurilor de către dinamica exporturilor ar trebui să fie mult mai mare, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
"Suntem pe drumul cel bun, dar mai este nevoie de ajustări ale economiei. Creşterea economică pe bază de productivitate, cu o susţinere mai mică din partea amplificării consumului, este necesară", a spus Isărescu într-un seminar pe teme economice.
Guvernatorul băncii centrale spune că economia românească are vulnerabilităţi, întrucât o economie care avansează rapid are şi riscuri mai mari.
"România trebuie să crească rapid, pentru apropierea de nivelul de dezvoltare al UE, dar trebuie să asigurăm convergenţa reală fără să pierdem echilibrul macro. Adică, să echilibrăm înţelept convergenţa reală cu cea nominală", a afirmat Isărescu.
El a arătat că avansul exporturilor, superior ritmului de creştere al importurilor, nu este unul conjunctural.
"Există o mişcare a mai multor structuri şi indicatori pe niveluri mai echilibrate, cum este şi cursul. Avem o relativă temperare a cererii, inclusiv a celei publice, faţă de cifrele estimate, şi o întărire a politicii monetare", a spus Isărescu.
Pe de altă parte, guvernatorul BNR a revenit asupra rapoartelor externe critice faţă de România din ultimul an evidenţiind cât de periculoasă poate fi schimbarea de sentiment a investitorilor faţă de o economie emergentă.
"A sări atât de rapid cum am văzut în rapoartele instituţiilor financiare de la o privire roz-bonbon în urmă cu 12 luni la o privire negru-antracit este o cale lungă. Nu acuz pe nimeni, vreau să evidenţiez ce înseamnă o schimbare de sentiment", a apreciat Isărescu.
Deficitul comercial a crescut în primele patru luni, comparativ cu perioada similară din 2007, cu 14,36%, la 6,9 miliarde de euro, dinamica exporturilor fiind mai accentuată decât cea a importurilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Exprimată în monedă naţională, valoarea deficitului comercial a ajuns la 25,37 miliarde de lei, în urcare cu 24,64% faţă de ianuarie-aprilie 2007.
Exporturile au crescut cu 16,7%, la 10,74 miliarde de euro, în timp ce importurile au avansat cu 15,8%, la 17,65 miliarde de euro.