Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Proclamaţia de la Islaz a fost prima Constituţie a românilor şi că prevederea din acest document referitoare la faptul că miniştrii trebuie să răspundă pentru funcţiile lor, şi nu să fie protejaţi ar trebui preluată în viitoarea lege fundamentală.
Preşedintele Băsescu a participat, la Palatul Şuţu, la vernisajul expoziţiei de documente şi fotografii "1848: proiectul României moderne. Proclamaţia de la Islaz şi Bucureşti".
În discursul rostit, Băsescu a mulţumit Arhivelor Statului pentru că au pus la dispoziţia organizatorilor, pentru expoziţie, Proclamaţia de la Islaz în original. Preşedintele i-a rugat pe ziariştii prezenţi să mediatizeze faptul că documentul este expus, astfel încât românii, în special elevii, să poată să vină şi să îl studieze.
El a spus că acest document este prima Constituţie a românilor, multe dintre drepturile actuale ale acestora avându-şi rădăcina în Proclamaţie.
Traian Băsescu a ţinut să ceară scuze istoticilor pentru formularea "prima Constituţie" legată de Proclamaţie, însă a precizat că, în opinia sa, se poate vorbi despre o primă lege fundamentală în cazul acestui document.
După discurs, şeful statului a vizitat expoziţia, privind minute în şir Proclamaţia de la Islaz şi discutând cu directorul muzeului şi cu academicianul Dan Berindei.
Întrebat de ziarişti ce ar trebui preluat din Proclamaţia de la Islaz în viitoarea Constituţie, Băsescu a răspuns: "Asta cu «miniştrii să răspundă» să fie constituţional, nu protejaţi".
El a menţionat că în Proclamaţie nu se vorbeşte despre imunitate, ci, dimpotrivă, despre responsabilitatea miniştrilor faţă de funcţia publică pe care o îndeplinesc.
Preşedintele Băsescu a reluat ideea, exprimată săptămâna trecută, potrivit căreia actuala Constituţie a fost una "bună pentru tranziţie".
"Din păcate am ratat 2003 pentru ca să o ducem la România viitoare şi să nu o lăsăm la România din tranziţie. Ea a fost bună pentru că a stabilit un echilibru. Limitări în exercitarea de putere, până când am învăţat democraţia, au fost o măsură bună a constituantei, a Parlamentului, a românilor când au aprobat-o prin referendum. Dar, acum, trebuie îndepărtate piedicile care fac ca instuţiile să funcţioneze într-un sistem de blocare. Nu sunt permise blocaje într-o societate care trebuie să rezolve rapid blocajele politice şi să meargă mai departe", a spus Băsescu.