România ar putea face lobby la Comisia Europeană (CE) pentru a încerca schimbarea unor prevederi legislative la nivel european, care ar necesita modificarea contractului de privatizare a Petrom, a declarat directorul general adjunct al Direcţiei de politici energetice din MEF, Corneliu Condrea.
"România va face lobby la CE, împreună cu alte state, dacă preţul barilului va continua să urce, pentru a determina o schimbare a unor prevederi comunitare care să protejeze consumatorii de preţurile ridicate. (...) Nu se poate altfel, trebuie să intervină chiar UE, dacă preţurile vor continua să urce. De exemplu, pot să fie amendate unele directive, pe fondul creşterii preţurilor la petrol şi gaze, care să conducă la schimbarea contractului de privatizare a Petrom, să impună o limită minimă a redevenţelor, de exemplu", a afirmat Condrea.
Directorul din Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a spus că această idee reprezintă un punct de vedere personal.
Potrivit lui Condrea, contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV va putea fi modificat doar dacă ar include prevederi contrare unor directive UE. Într-un astfel de caz, UE ar putea intenta procedura de infrigement împotriva României.
El a apreciat că singura modalitate prin care Guvernul României ar putea genera o scădere a presiunii preţurilor ridicate la carburanţi asupra consumatorilor ar fi subvenţionarea acestora.
"Singura modalitate este subvenţia transparentă şi directă. O alta ar fi accizarea, dar asta e o altă problemă", a spus Condrea, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a criticat de mai multe ori Petrom pentru preţurile mari la carburanţi. Prima reacţie a ministrului a avut loc la începutul lunii mai, când Petrom a majorat semnificativ preţurile combustibililor. Începând cu data de 12 mai, Petrom nu a operat nicio modificare a preţurilor.