Preţul gazelor naturale din producţia internă va fi similar cu cel de import în 2012 sau 2013, moment la care coşul de gaze, sistem care există doar în România, dintre toate statele membre ale UE, va dispărea, susţine un reprezentat al companiei Petrom.
"În 2012-2013, cînd va fi construit Nabucco, nu cred că vom avea coş de gaze. (...) Vrem ca pe termen lung coşul să dispară, pentru că astfel vom vinde gaze la preţuri internaţionale", a declarat, marţi, Gerald Kappes, membru al conducerii executive a Petrom.
Coşul de gaze este compus din gaze din producţia internă şi din import şi este forma în care sunt aprovizionaţi lunar consumatorii din România.
La nivelul lunii mai, preţul gazelor din producţia internă era de 210 dolari pe 1.000 metri cubi, în timp ce cel din import era de 420 dolari. Preţul a 1.000 metri cubi de gaze livrate în coş consumatorilor era de 280 dolari, potrivit lui Kappes.
"Coşul de gaze nu cred că este o soluţie practică, pentru că nu avem o piaţă 100% liberă. România este singura ţară din UE unde avem coş de gaze. Guvernul reglementează preţurile, ceea ce pe termen lung contravine regulilor UE", a adăugat Kappes.
El a mai spus că în 2015 România va importa 45% din necesarul de gaze, de circa 17 miliarde metri cubi anual, faţă de 30% în prezent.