Adaosul comercial scăzut aplicat medicamentelor şi lipsa unor taxe speciale pentru prestarea de servicii au determinat tot mai mulţi farmacişti independenţi să-şi vândă farmaciile şi să se reprofileze, a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele patronatului farmacişilor, Ioana Cacoveanu.
"Adaosul comercial a devenit în România principala sursă de venit a farmaciştilor, însă această valoare a scăzut considerabil în ultimii doi ani. Practic, asistăm la o devalizare a farmaciştilor datorată rearanjării preţurilor. (...) În acest moment, prin scăderea adaosului comercial, asistăm la un fenomen, mai exact farmaciştii independenţi încep să îşi vândă lanţurile de farmacii pentru că există o presiune mare pentru susţinerea afacerilor", a spus Cacoveanu.
Ea a explicat că această tendinţă va continua, tot mai mulţi farmacişti preferând să se reprofileze.
Adaosul comercial reglementat pentru farmacii în România variază între 12 şi 24%. Astfel, pentru produsele cu un preţ de până la doi lei, adaosul comercial este de 24%, pentru cele cu preţuri între doi lei şi cinci lei de 20%, pentru cele cuprinse între 5 lei şi 7,5 lei de 15%, iar pentru medicamentele de peste 7,5 lei de 12%. Majoritatea produselor din farmacii au preţuri peste 7,5 lei.
Reprezentantul patronatului a precizat că pentru medicamentele eliberate pentru anumite programe de sănătate, precum oncologie, HIV- sida, diabet şi hepatită, valoarea adaosului este cuprinsă între 0 şi 3%. Totodată, de la începutul lunii mai, o serie de medicamente folosite în tratamentul complicaţiilor produse de HIV - sida au un adaos de 1,5%.
Cacoveanu a adăugat că în România nu se aplică un sistem de plăţi pentru prestarea de servicii de către farmacişti, iar statul nu acordă fonduri pentru programele de prevenire şi informare.
"În ţările Uniunii Europene, există o preocupare pentru un venit asigurat farmaciei. Fiecare ţară este foarte atentă la asigurarea unui serviciu farmaceutic de calitate şi uniform distribuit", a precizat Cacoveanu.
Potrivit datelor furnizate de Grupul Farmaceutic European (PGEU), în Austria adaosul comercial este de 20,4% pentru vânzările prin sistemul public de asigurări, în timp ce în Belgia există un sistem liniar pentru medicamentele cu reţetă şi pentru cele fără reţetă, cu un adaos maxim de 31% la o valoare de 7,44 euro. În Cehia, procentul variază între 10% şi 33%, în Franţa între 6% şi 26,1%, iar în Grecia este de aproximativ 24%.