Guvernul ar putea renunţa la licitaţia pentru producerea paşapoartelor electronice, urmând să transfere de la RA-APPS la Imprimeria Naţională responsabilitatea privind realizarea actelor, pentru a evita un atac în justiţie din partea CE legat de întârzierea punerii în circulaţie a documentelor.
Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a fost abilitată, în 2006, să organizeze o licitaţie pentru selectarea firmei care va produce paşapoartele, care aveau iniţial termen de punere în circulaţie 1 ianuarie 2007. Licitaţia a fost însă contestată de mai multe ori, astfel încât Regia nu a reuşit să încheie un contract, iar termenul a fost prelungit succesiv până la 31 decembrie 2008.
Comisia Europeană (CE) a transmis autorităţilor de la Bucureşti, în toamna anului trecut, o scrisoare prin care erau semnalate întârzieri în aplicarea regulamentului UE privind documentele de călătorie.
"Companiei Naţionale Imprimeria Naţională i se conferă activitatea de a produce, cu titlu de exclusivitate, paşapoartele electronice, permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare, cărţile de identitate, a colantului uniform de viză, precum şi a altor documente ale căror specificaţii sunt clasificate secret UE", au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
Transferul activităţilor în sarcina Imprimeriei Naţionale va fi realizat printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, care va fi prezentat Guvernului în perioada imediat următoare.
Potrivit surselor, prin acelaşi act normativ se va aproba şi transferul unui imobil din administrarea RA-APPS la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, instituţie în cadrul căreia va fi înfiinţat un nou departament care se va ocupa cu personalizarea paşapoartelor electronice şi care va funcţiona în subordinea Direcţiei Generale de Paşapoarte.
Sursele au adăugat că unul dintre motivele pentru care a fost elaborat proiectul de act normativ constă în evitarea unei noi acţionări a României în justiţie de către Comisia Europeană, ca urmare a nerespectării legislaţiei comunitare.
Titulatura de "paşaport electronic" este dată de autorităţi paşaportului diplomatic, de serviciu sau celui simplu, care permite stocarea electronică a datelor biometrice ale titularului, precum amprenta digitală şi imaginea facială.
În anunţul de licitaţie emis de RA-APPS se prevedea realizarea unui număr minim de 2,08 milioane de documente - cu posibilitatea de extindere până la cel mult zece milioane de unităţi -, contractul fiind estimat la aproximativ 89 milioane de euro.