Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că formaţiunea sa va decide politica fiscală din programul de guvernare după o dezbatere publică, care va fi lansată la începutul lunii iulie, pe tema unor variante alternative de politică fiscală.
Preşedintele PSD a comentat astfel declaraţia făcută la BBC de liderul grupului parlamentar social-democrat din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, potrivit căruia PSD ar putea susţine cota unică de impozitare, actualmente în vigoare şi care a reprezentat unul dintre principalele puncte ale programului de guvernare al Alianţei PNL-PD.
"La începutul lunii iulie vom lansa în dezbatere publică, în interiorul partidului şi în afara partidului, elementele de ofertă de guvernare, inclusiv câteva alternative de politică fiscală, şi vom adopta un punct de vedere în toamnă, în apropierea campaniei electorale", a precizat Geoană, pentru MEDIAFAX.
Liderul PSD a arătat că există variante diferite de politică fiscală, reprezentate de coborârea nivelului impozitării pe profit pentru companii sau de introducerea unui impozit diferenţiat pe venit, filosofia generală fiind aceea de reducere a impunerii fiscale pentru firme şi de contracarare a polarizării sociale.
"Noi suntem într-o fază relativ avansată cu oferta noastră de guvernare, iar domnul Hrebenciuc nu a făcut parte din colectivul economic în care am dezbătut aceste lucruri. Sunt câteva variante alternative de politică fiscală pe care le avem în vedere şi le testăm pe modele macroeconomice atât în ţară, cât şi în străinătate", a subliniat Geoană.
Liderul PSD a arătat că Viorel Hrebenciuc, atunci când a afirmat că PSD va susţine cota unică de impozitare, s-a referit la o reacţie a mediului de afaceri din Moldova.
"Cred că domnul Hrebenciuc a evocat mai degrabă o reacţie pe care a primit-o, şi la care a fost şi dânsul de faţă, de la mediul de afaceri din Moldova, într-o discuţie de acum patru sau cinci luni", a spus Geoană.
El şi-a reiterat, totodată, punctul de vedere potrivit căruia PSD trebuie să identifice o cale de a face cât mai puţine compromisuri ideologice în ceea ce priveşte programul de guvernare şi elementele de politică fiscală pe care acesta le va cuprinde.
"Sunt mai multe variante (de politică fiscală - n.r.), lansăm o dezbatere publică şi vom avea un punct de vedere omologat după această dezbatere publică serioasă, în toamnă", a conchis Geoană.
Într-o emisiune difuzată duminică, de BBC Romania, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat că, după alegerile parlamentare, PNL va forma o majoritate parlamentară cu "oameni care să aibă aceeaşi filosofie fiscală ca PNL".
"La cum simt eu apele în partid, PSD va susţine mai mult ca sigur cota unică", a declarat liderul social-democrat Viorel Hrebenciuc, prezenta la aceeaşi emisiune. Hrebenciuc a ţinut să precizeze că schimbarea punctului de vedere al PSD, care s-a opus în 2004 acestui tip de taxă, se datorează faptului că partidul pe care îl reprezintă "nu-şi permite să fie împotriva oamenilor de afaceri". "Când am zis oamenii de afaceri m-am referit la patronate care au ca salariaţi oamenii noştri de stânga, la aceştia m-am referit. Dar, încă o dată vă spun, politica de stânga-dreapta nu se defineşte numai în funcţie de cota unică", a explicat Hrebenciuc.