Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că a discutat cu omologul său finlandez despre modul de funcţionare a justiţiei din România, precizând că a recunoscut că mai sunt de rezolvat obligaţii asumate faţă de UE în legătură cu lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.
Traian Băsescu a precizat că, în discuţiile avute cu omologul său finlandez Tarja Halonen, a fost făcută o scurtă analiză a modului în care România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate înainte de aderarea la UE, cu referire directă la modul de funcţionare a justiţiei.
"Am recunoscut că în ceea ce priveşte combaterea corupţiei la nivel înalt România încă are obligaţii asumate de rezolvat în raport cu UE", a spus preşedintele.
El a precizat că un alt subiect de discutat a fost cel legat de scurizarea frontierelor, domeniu în care Finlanda are o experienţă bogată dat fiind faptul că dintre toate statele UE are cele mai mari frontiere cu state din afara Uniunii.
La rândul ei, Tarja Halonen a declarat că în prezent Finlanda şi România derulează 12 programe de cooperare în domenii importante, menţionând că speră că numărul acestora va creşte.
Ea a menţionat că în România este prezentă deja comunitatea de afaceri finlandeză, precizând că vor mai veni şi alţi investitori finlandezi. Halonen a adăugat că Finlanda este foarte interesată de proiectele de cooperare la Marea Neagră, având deja experienţă în cooperarea la Marea Baltică.
Preşedintele Traian Băsescu a spus că experienţa finlandeză în problematica de mediu este extrem de utilă, aceasta putând fi un alt domeniu de cooperare.
Băsescu a mai spus că Finlanda are experienţă în domeniul bunei guvernări. Şeful statului a spus că experienţa finlandeză în acest domeniu poate fi foarte utilă României, dacă românii nu se încăpăţânează să spună că sunt "perfecţi". "Sper să nu rămânem pe această linie că nu mai avem nimic de învăţat de la nimeni", a adăugat el.
Preşedintele a mai spus că România ar putea coopera cu Finlanda şi în domeniul educaţiei, având în vedere că aceeastă ţară este recunoscută pentru faptul că are unul dintre cele mai eficiente sisteme de educaţie.
Şeful statului român a fost invitat de omologul său finlandez să facă o vizită oficială în Finlanda, "cât de curând".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în urmă cu o săptămână, într-un interviu pentru Deutsche Welle, că ar fi îndreptăţit un avertisment adresat României, pe zona politică, în raportul CE pe Justiţie, şi s-a arătat convins că dosarele celor opt demnitari, "tergiversate de Parlament şi Curtea Constituţională", vor ajunge în instanţă.
Raportul CE pe justiţie este aşteptat în luna iulie. În a doua parte a lunii mai, o misiune de evaluare a CE s-a aflat la Bucureşti, având întâlniri cu ministrul Justiţiei, cu conducerea CSM, cu procurorul general, cu reprezentanţi ANI.