Creşterea economică a României ar putea depăşi estimările, în 2008, însă trebuie să se bazeze pe îmbunătăţirea productivităţii şi să nu majoreze deficitul de cont curent, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dând ca exemplu un motor forţat excesiv, care nu măreşte viteza ci scoate doar fum.
"Dacă vrei viteză mai mare, nu forţezi un motor care nu poate duce mai mult, pentru că obţii mai mult fum (...) Sunt semne că există «riscul» să avem o creştere economică mai mare decât cea prognozată la sfârşitul anului, dar această creştere ar trebui să se bazeze pe creşterea productivităţii şi să nu provoace majorarea deficitului de cont curent", a afirmat Isărescu la un seminar pe teme economice.
El a adăugat că avansul Produsului Intern Brut (PIB) din primul trimestru, de 8,2%, a fost mai mare decât cel prognozat, dar nu surprinzător.
Creşterea economică din primele trei luni ale acestui an, de 8,2%, se plasează la cel mai înalt nivel înregistrat în primul trimestru în România începând cu anul 1990, cu peste un punct procentual mai rapidă decât în cazul precedentului record, consemnat anul trecut.
Evoluţia PIB a depăşit aşteptările analiştilor şi autorităţilor române, care indicau o creştere în jurul a 7,5%.
Viceguvernatorul BNR Eugen Dijmărescu a declarat, miercuri, că avansul din primul trimestru reprezintă o supraîncălzire a economiei şi se situează peste nivelul PIB-ului potenţial.
Comisia Naţională de Prognoză estimează, pentru întregul an, o creştere economică de 6,5%, comparativ cu 6% în 2007.