Liderul PDL, Emil Boc, a declarat, marţi, că se constată refacerea "coaliţiei celor 322" împotriva PDL, strigătul de luptă dându-l Ion Iliescu, dar a adăugat că bucureştenii nu au nevoie de sfaturi de la senatorul PSD pentru a înţelege semnificaţia evenimentelor din 13-15 iunie 1990.
"Putem constata, de ultimă oră, o refacere a coaliţiei celor 322 împotriva PDL, iar strigătul de unire şi de luptă l-a dat chiar Ion Iliescu, care a cerut izolarea PDL şi refacerea coaliţiei celor 322", a precizat Emil Boc.
El s-a declarat convins că această alianţă de forţe politice nu va avea şanse de câştig.
De fapt, "coaliţia celor 322 înseamnă că, dacă votezi Oprescu, votezi Iliescu şi că, dacă votezi Iliescu, votezi coaliţia celor 322", a susţinut liderul democrat-liberal.
Boc a mai spus că bucureştenii ştiu însă mai bine ca oricine "ce a însemnat şi Ion Iliescu, şi mineriada".
"În loc să se uite în propria ogradă, domnul Ion Iliescu, ca de obicei, încearcă să paseze responsabilităţi în altă parte. Bucureşteanul nu are nevoie de sfaturi suplimentare de la Ion Iliescu pentru a înţelege semnificaţia lui 13-15 iunie", a completat preşedintele PDL.
Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat, duminică seară, după ce s-au anunţat rezultatele exit-poll-urilor care arată că în turul doi pentru Primăria Capitalei vor intra Vasile Blaga şi Sorin Oprescu, că obiectivul în acest moment trebuie să fie bararea PDL, "partidul domnului Băsescu". "Opţiunea politică în momentul de faţă e bararea PDL. Acesta trebuie să fie obiectivul, unirea tuturor forţelor politice în jurul acestui obiectiv - bararea PDL, partidul domnului Băsescu", a spus Iliescu.
Marţi, Iliescu a declarat că secretarul general al PDL Vasile Blaga este "un făţarnic şi un insolent" şi a precizat că, în timpul mineriadelor din 1990, atât Blaga, cât şi "şeful său", Traian Băsescu, făceau parte din FSN. "Blaga a fost un insolent prin declaraţiile de ieri (n.r. - de luni). El, atunci, era membru al FSN, ca şi şeful său, Băsescu. Băsescu era secretar de stat şi apoi a fost ministru, la a doua mineriadă", a spus Iliescu.
Preşedintele de onoare al PSD i-a acuzat pe Blaga şi pe Băsescu că vin cu "formule" şi "lozinci" care au fost folosite de alţii la acea vreme, respectiv de cei care erau interesaţi să destabilizeze ţara la trei săptămâni de la primele alegeri libere.
Iliescu a precizat că venirea minerilor trebuie luată ca efect al unei cauze, iar această cauză a fost acţiunea anarhică, în spatele căreia stăteau forţele interesate în destabilizarea ţării.
Conform lui Iliescu, în acel moment, toţi membrii FSN şi toţi oamenii cinstiţi au fost îngroziţi de acţiunea din 13-15 iunie.
"Aşa că venirea minerilor a fost motivată de ceea ce s-a întâmplat atunci, că ei, la rândul lor, au apelat la violenţă, asta e ală treabă", a spus Iliescu, acuzând făţărnicia celor care i-au acuzat pe mineri şi care peste un an i-au aplaudat în Congresul PNŢCD din Sala Mare a Teatrului Naţional.
"Iar Blaga, acum, îşi însuşeşte sloganurile celor care instigau la destabilizarea ţării. Nu este o făţărnicie curată din partea lui?", a conchis Iliescu.
Secretarul general al PDL Vasile Blaga, candidat la Primăria Capitalei, a declarat, luni, că Ion Iliescu, cel care a adus minerii la Bucureşti, vrea să obţină Capitala prin Oprescu. Candidatul PDL a declarat că Oprescu nu a vrut în nicio dezbatere publică să se delimiteze de Ion Iliescu şi de mineriade.
În replică, Sorin Oprescu a afirmat, luni, că Vasile Blaga, contracandidatul său în turul secund, a fost implicat politic în timpul mineriadelor, fiind lider al FSN şi prefect de Bihor, pe când el activa ca medic, neavând nicio funcţie publică.
( 4 iun 2008, 13:25:51