România a înregistrat în aprilie cea mai mare pondere a produselor alimentare în coşul de consum în rândul statelor Uniunii Europene, de 34,5%, aceasta contribuind la accelerarea inflaţiei cu 1,9 puncte procentuale, potrivit Biroului European de Statistică Eurostat.
Potrivit Eurostat, inflaţia din România a atins în aprilie nivelul de 8,7%, iar preţurile alimentelor au crescut cu 12,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a raportat pentru aprilie o rata anuală a inflaţiei de 8,62%.
Dintre produsele alimentare, cea mai mare pondere în coşul de consum a avut-o carnea - 8,9%, în condiţiile în care creşterea preţurilor pe acest segment a fost de 2,9% faţă de aprilie 2007, se arată într-un comunicat al Eurostat.
Produsele de panificaţie se află pe locul al doilea, cu o pondere de 8,2% şi o creştere a preţurilor de 12,3%.
În cazul lactatelor, ponderea a fost de 5,7%, iar preţurile au urcat cu 11,4%, în timp ce uleiul a avut o contribuţie de 1,9%, dar avansul preţurilor a atins 50,2% faţă de aprilie 2007.
Fructele au avut o pondere de numai 2,2%, iar legumele de 4%, dar majorările de preţuri au fost semnificative, de 24,1%, respectiv 22,7%.
Ponderea zahărului în coşul de consum a fost de 1,8%, în timp ce avansul preţurilor a atins 2%.
La nivelul Uniunii Europene, ponderea produselor alimentare în coşul de consum a fost de 14,6%.
În aprilie, preţurile alimentelor au crescut cu 7,1% în UE, comparativ cu inflaţia generală de 3,6%. În zona euro, creşterea preţurilor a fost de 6,2%, raportat la aprilie 2007, în timp ce inflaţia a atins 3,3%.
Lunile martie şi aprilie au marcat cea mai ridicată creşterea a preţurilor alimentelor din UE şi zona euro din anul 1996, când Eurostat a început că realizeze aceste statistici.
În aprilie, cea mai mică pondere a produselor alimentare în coşul de consum a fost înregistrată în Marea Britanie, de 9,5%, urmată de Luxemburg, de 9,7% şi Germania, de 10,6%.
La polul opus se află România, cu 34,5%, urmată de Lituania, cu 23,2% şi Bulgaria cu 22,9%.
În privinţa creşterii preţurilor alimentelor, cel mai ridicat ritm, de 25,4%, a fost înregistrat în Bulgaria, urmată de Letonia (21,7%), Estonia (18,3%), Lituania (18,1%), Ungaria(14,8%) şi România (12,4%).
Cel mai mic avans al preţurilor a fost consemnat în Portugalia, de 3,2%, Olanda - 5,4%, Franţa - 5,5%, Cipru - 5,8% şi Italia - 5,9%.