Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, la Bistriţa, că preocuparea Guvernului României este să asigure forţă de muncă în ţară prin convingerea românilor care lucrează în străinătate să vină acasă şi prin exploatarea rezervelor de forţă de muncă din mediul rural.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, la Bistriţa, că restricţiile impuse de Franţa în privinţa migraţiei forţei de muncă din România sunt deranjante "în principiu", dar preocuparea Guvernului României este să asigure forţă de muncă în ţară prin convingerea românilor care lucrează în străinătate să vină acasă şi prin exploatarea rezervelor de forţă de muncă din mediul rural, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Există câteva ţări europene care au introdus restricţii temporare în ceea ce priveşte migraţia forţei de muncă. Eu sunt unul dintre cei care cred că unul din principiile fundamentale ale funcţionării UE este acela al libertăţii de mişcare şi al alegerii locului de muncă nestingherit, dar cu toate acestea pledez ca forţa de muncă să rămână în România şi de aceea eu cred că avantajul României în perioada următoare nu trebuie să se bazeze pe o forţă de muncă ieftină pe care să o exploateze economia sau investitorii. Dacă vrem ca forţa de muncă să rămână în România şi să nu ne confruntăm cu o penurie de forţă de muncă, trebuie să stimulăm calificarea forţei de muncă şi să o plătim corespunzător. Nu cred că trebuie să ne îngrijorăm de ce nu putem să plecăm în străinătate, cred că trebuie să ne preocupe să asigurăm funcţionarea economiei în parametri", a declarat Tăriceanu.
Premierul a adăugat că România se confruntă deja, în anumite zone, cu criza forţei de muncă.
"Trebuie să ne deranjeze discriminarea pe care o practică Franţa, dar este o problemă de principiu. Ca stat european şi ca prim ministru al României pledez pentru liberalizarea forţei de muncă, dar nu pentru a împinge cetăţenii să se ducă în străinătate. Avem nevoie de forţa de muncă în România şi vreau să atragem forţa de muncă care a plecat în străinătate, creându-le condiţii de muncă cât mai bune", a adăugat premierul.
Călin Popescu Tăriceanu a ţinut să transmită un mesaj oamenilor de afaceri.
"Vreau să dau un mesaj clar mediului economic. În perspectivă, trebuie să ne aşteptăm la o creştere de salarii şi acest lucru este necesar pentru a le oferi condiţii românilor să lucreze în ţară. Guvernul României nu trebuie să-i ajute pe cei care vor să muncească în Franţa, ci pe cei care vor să muncească în România", a spus Tăriceanu.
Premierul a adăugat că problema lipsei de forţă de muncă din ţară se poate rezolva cu cei 1,5 milioane de români care lucrează în străinătate şi care ar putea fi convinşi să se întoarcă acasă şi cu forţa de muncă din mediul rural.
"Eu cred că trebuie să ne uităm bine în curtea noastră şi apoi să ne punem problema dacă e necesar să aducem muncitori din alte ţări. Trebuie ca aceste rezervoare să fie utilizate. Guvernul a demarat deja acţiuni pentru aducerea forţei de muncă româneşti din străinătate acasă. Am făcut burse în Italia şi Spania", a menţionat Tăriceanu.
În ce priveşte atragerea celor de la ţară să lucreze la oraş, premierul a declarat că le-a cerut autorităţilor să creeze condiţii ca forţa de muncă din mediul rural să vină în zonele industrializate.
"Acest lucru presupune asigurarea transportului local, care să permită acestei forţe de muncă să vină în oraş şi asigurarea, în perspectivă, a condiţiilor de locuit în oraş. Tendinţa peste tot în lume este de a diminua populaţia rurală angajată în activităţi agricole şi migraţia ei către centrele urbane. Deci acest lucru trebuie ca autorităţile să-l aibă în vedere. Aceasta este soluţia de viitor cel puţin pentru o perioadă, nu recurgerea la forţă de muncă din străinătate", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.