Situaţia cheltuielilor summitului NATO arată că majoritatea instituţiilor au cheltuit mai puţin decât sumele aprobate, o excepţie fiind Primăria Municipiului Bucureşti care a depăşit suma aprobată pentru amenajarea culoarului unic şi pavoazarea traseelor cu 6,342 milioane RON.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Societatea Română de Radio şi Primăria Municipiului Bucureşti sunt singurele din cele 14 instituţii publice implicate în organizarea summitului NATO care au depăşit cheltuielile aprobate, potrivit documentelor oficiale ale evenimentului, obţinute de MEDIAFAX.
Conform sumelor oficiale, Primăria Municipiului Bucureşti a înregistrat cea mai mare depăşire, având aprobată suma de 5, 922 milioane RON şi cheltuind în final 12,264 milioane RON. Destinaţia principală a sumelor alocate şi cheltuite de Primărie o reprezintă amenajarea culoarului unic şi pavoazarea traseelor din oraş.
Prin comparaţie, depăşirile înregistrate de celelalte două instituţii sunt minore. Astfel STS, care avea aprobată suma de 9,245 milioane RON, cu destinaţia principală de achiziţionare de echipamente şi servicii de telecomunicaţii, a cheltuit în total 9,696 milioane RON. În cazul Societăţii Române de Radio, diferenţa a fost de 8.000 de RON.
Per total, cuantumul sumelor aprobate celor 14 instituţii implicate în organizarea summitului NAT) este de 92,309 milioane RON, cu 16,195 milioane RON mai mult decât totalul sumelor cheltuite.
Administraţia Prezidenţială a avut aprobată suma de 1,8 milioane RON, cu destinaţia principală - sisteme de supraveghere video la Palatul Cotroceni, mobilier, servicii traducere, catering şi protocol - dar a cheltuit doar 1,582 milioane RON.
Economii a realizat Camera Deputaţilor, în ale cărei spaţii s-a desfăşurat summitul. Camera a avut un total aprobat de 25,460 de milioane RON, din care a cheltuit doar 20,449 milioane RON. Destinaţia principală a banilor - interioare, mobilier pentru săli de conferinţă, instalaţii de traducere simultană, birotică şi calculatoare Centrul MEDIA şi echipamente alimentaţie publică.
Ministerul de Externe figurează de asemenea printre instituţiile care au realizat economii, având aprobată suma de 20,436 milioane de RON din care a cheltuit 13,945 milioane RON, cu destinaţia: închirieri autoturisme, închiriere construcţii temporare, organizare evenimente diplomaţie publică, servicii de catering, acţiuni culturale şi transport aerian.
Ministerul Apărării, din totalul sumei aprobate de 3,367 milioane RON, a cheltuit 260.000 RON, pentru Combustibilul aeronavelor de patrulare, aparatură medicală pentru situaţii de urgenţă şi achiziţionarea de podiumuri la Palatul Parlamentului.
Cancelaria Primului Ministru - Agenţia pentru Strategii Guvernamentale a avut la dispoziţie suma de 5,577 de milioane RON pentru materiale privind promovarea evenimentului, din care a cheltuit 4,456 milioane RON. Economii a realizat şi Secretariatul General al Guvernului care a avut 65.000 de RON pentru achiziţionarea de Infopoint-uri, cheltuind doar 37.000 RON.
Un caz special este al Primăriei Otopeni, care a avut aprobată suma de 965.000 RON pentru eveniment, dar nu a cheltuit nimic.