Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, prin participarea la votul de duminică, pentru desemnarea preşedinţilor de CJ prin vot uninominal, românii vor pune capăt negocierilor între partide, care de multe ori au fost condiţionate de avantaje.
"Astăzi, pentru prima dată, avem posibilitatea să alegem preşedinţii de consilii judeţene în mod direct, prin vot liber exprimat de cetăţeni şi nu în baza aranjamentelor dintre partide", a spus Băsescu.
Şeful statului a adăugat că pentru valorificarea şansei faţă de introducerea votului uninominal este necesară exercitarea votului.
"Altfel, introducerea votului uninominal nu va duce la o îmbunătăţire a calităţii clasei politice", a spus Băsescu.
El a subliniat că românii au pentru prima dată şansa să decidă cine va fi preşedinte de consiliu judeţean.
"Prin participarea la vot duminică, românii vor pune capăt negocierilor între partide, care de multe ori au fost condiţionate de avantaje", a spus Băsescu.
Preşedintele a arătat că duminică va fi aleasă "prima promoţie de demnitari locali europeni".
El a menţionat că aceia care vor fi aleşi duminică vor gestiona, în următorii patru ani, aproximativ 20 de miliarde de euro din fonduri UE, bani destinaţi proiectelor de mediu, modernizării drumurilor şi străzilor, construcţiei de canalizări şi de reţele de apă curentă, "cu alte cuvinte, îmbunătăţirii vieţii cetăţenilor".
"A participa duminică la vot pentru alegerea administraţiei locale este o responsabilitate a fiecăruia dintre noi", a spus Băsescu.
Traian Băsescu a precizat că organizarea acestor alegeri costă aproximativ 70 de milioane de lei, "o sumă enormă", destinată să dea românilor posibilitatea să decidă cine va conduce administraţia locală.
El a amintit că în noiembrie 2007 a avut loc un referendum pentru introducerea votului uninominal. "Chiar dacă referendumul nu a fost validat, Parlamentul României a ţinut cont de voinţa celor 4 milioane de români care au votat pentru introducerea votului uninominal", a spus Băsescu. El a precizat, însă, că nu este suficientă introducerea votului uninominal pentru îmbunătăţirea calităţii clasei politice, fiind necesară şi exercitarea dreptului de vot.