Programa pentru examenul de bacalaureat, aprobată în august 2007, nu poate fi schimbată, întrucât olimpicii au început deja examenul şi au susţinut cea mai controversată probă, examenul oral la limba română, a declarat, miercuri, secretarul de stat din MECT Zvetlana Preoteasa.
Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a organizat, miercuri, o întâlnire cu reprezentanţii profesorilor de limba şi literatura română din mai multe şcoli bucureştene, ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) şi de la Centrul Naţional pentru Curriculă şi Evaluare, legată de discuţiile apărute în ultimul timp în presă privind subiectele la proba orală de limba şi literatura română a examenului de bacalaureat din acest an.
După patru ore de discuţii în contradictoriu, ironii, argumente ştiinţifice sau doar teoretice, trimiteri la evaluări europene ale sistemului de educaţie sau suspiciuni privind implicările politice ale unor dascăli, Petre Popeangă, preşedintele comisiei de învăţământ a Cameriei Deputaţilor se întreba ''Ce-i de făcut?''.
"Cred că singurul în măsură să rezolve această situaţie, poate prea mult exacerbată, este Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului'', a spus preşedintele comisiei.
Zvetlana Preoteasa, secretar de stat în MECT, a precizat că programa de bacalaureat nu va fi schimbată şi nici nu vor fi scoase cele 26 de subiecte criticate de două profesoare de limba şi literatura română de la Şcoala Centrală.
"Nu putem schimba nimic din programa de bacalaureat. Olimpicii susţin deja acest examen, iar ei au dat proba orală la limba şi literatura română. Dacă doamna profesor Florina Rogalski de la Şcoala Centrală, care a cerut eliminarea a 26 de subiecte din programa de bacalaureat, ar fi avut nemulţumiri faţă de programă putea să şi le exprime la începutul anului şcolar. Dânsa este autor de manuale şi cunoaşte programa, mai mult, este obligată ca la 15 septembrie, când începe şcoala, să cunoască programa'', a mai spus secretarul de stat.
Preoteasa a explicat şi că, potrivit metodologiei examenului de bacalaureat, MECT nu avea obligaţia să afişeze pe site subiectele de le probele orale. "MECT şi-a asumat afişarea publică a acestor subiecte'', a mai spus Preoteasa, amintind că România a avut rezultate catastrofale la testele internaţionale PISA pentru lectură şi citire.
Preoteasa a mai spus că speră ca, până în 2012, să existe un alt tip de bacalaureat ''de la cap la coadă".
Profesoara Florina Rogalski, autor a opt manuale de limba şi literatura română şi a altor cărţi în domeniu, şi profesor de specialitate la Şcoala Centrală, a criticat faptul că 26 de subiecte de la proba orală de limba şi literatura română nu sunt concludente pentru evaluarea absolvenţilor şi a cerut eliminarea lor.
Rogalski a criticat texte care vizau declaraţii ale lui Jonathan Scheele, Raportul Tismăneanu sau Pactul pentru educaţie, care ''nu au ce căuta în programa de bacalaureat". Rogalski a spus că nu a sesizat acest lucru în 2007, întrucât atunci, la examen, erau două probe, din care una de literatură.
''La examenul din 2008, aceasta a dispărut, rămânând doar textele la prima vedere, unele dintre acestea fiind în afara competenţelor'', a mai spus profesorul bucureştean.
Reprezentanţii MECT au argumentat necesitatatea menţinerii unor astfel de texte, care nu fac parte din literatura română, întrucât ''evaluările europene vizează şi competenţele în comunicare".