Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a prezentat, marţi, în Parlamentul European, Strategia Naţională Anticorupţie în Sectoarele Vulnerabile şi în Administraţia Publică Locală, document finalizat de MIRA şi înaintat Guvernului României pentru o primă lectură.
Principalul obiectiv al strategiei MIRA este, potrivit unui comunicat de marţi, eliminarea corupţiei din sistemul administrativ în perioada 2008-2010.
“În ultimii ani, Guvernul - cu precădere Ministerul Internelor şi Reformei Administrative - a desfăşurat un amplu proces de reformă administrativă care a constat în descentralizarea competenţelor de la nivel central, modernizarea şi simplificarea procedurilor administrative precum şi de creştere a siguranţei cetăţeanului”, a spus Cristian David, în deschiderea seminarului “Combaterea corupţiei în Uniunea Europeană”, desfăşurat, marţi, la Parlamentul European.
Ministrul David le-a explicat celor prezenţi la eveniment măsurile practice care vor fi aplicate în sectoarele vulnerabile din zona ordinii publice, sănătăţii, educaţiei, administraţiei fiscale şi locale.
Documentul, elaborat de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), are cinci domenii de acţiune şi propune soluţii pentru eliminarea corupţiei şi abuzurilor din administraţie, pentru oferirea unor servicii de calitate cetăţenilor şi pentru aducerea acestui domeniu la un nivel european.
Cele cinci domenii de acţiune ale Strategiei Naţionale Anticorupţie în Sectoarele Vulnerabile şi în Administraţia Publică Locală includ informarea şi conştientizarea riscurilor unor fapte de corupţie pentru funcţionari, simplificarea procedurilor administrative, prevenirea şi combaterea propriu-zisă a corupţiei cu ajutorul structurilor responsabile de aceasta (Departamentul Naţional Anticorupţie şi parchetele corespondente), transparentizarea şi eficientizarea instituţională, precum şi elaborarea de studii, cercetări sau analize pentru a afla şi a ţine cont de părerea publicului.