Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, a declarat, marţi, că speră ca echipa României să aibă noroc în momentele dificile din meciurile de la Euro-2008 pentru a putea face puncte importante, care să-i permită să se califice în fazele superioare ale competiţiei.
"Încercăm să trecem de grupe, deşi va fi foarte greu. Important e ca jucătorii să aibă încredere în ei. Mulţi sunt debutanţi la un turneu final, prezenţa la o astfel de competiţie le va prinde bine, vor căpăta încredere. Sper să avem noroc în momentele dificile şi să facem puncte frumoase", a spus Lupescu.
Referindu-se la anchetele DNA care presupun audierea unor jucători ai echipei naţionale, Lupescu a afirmat: "Cei de la DNA au înţeles că participarea la turneul final este importantă pentru întreaga ţară".
Ambasada Elveţiei a organizat, marţi, la hotelul Athenee Palace Hilton, în vederea Euro-2008, simpozionul internaţional "Fotbalul: instrument pentru integrare socială şi dialog intercultural sau prilej de intensificare a rasismului şi violenţei?". La eveniment au participat directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, preşedintele AFAN, Dumitru Costin, preşedintele CA al FC Steaua, Valeriu Argăseală, preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, fostul campion mondial la box Marian Simion şi tatăl acestuia, antrenorul Gheorghe Simion, ambasadorul Elveţiei, Livio Hurzeler, ambasadorul Austriei, Martin Elchtinger, ambasadorul Naţiunilor Unite în România, Jan Sorensen, directorul Biroului de informare al Consiliului Europei la Bucureşti, Mariana Niţelea, reprezentantul Oficiului Federal pentru Sport din Elveţia, Lorenz Ursprung, directorul general al European Roma Grassroots Organization (ERGO), Valeriu Nicolae, coordonatorul Roma Action Group la Comisia Europeană, Joachim Ott, şi consilierul pe resurse umane al Programului de dezvoltare al Naţiunilor Unite, Andrei Ivanov.
Ionuţ Lupescu a precizat că fotbalul rămâne cel mai bun ambasador al unei ţări şi că primii care ar trebui să dea tonul unui dialog civilizat, lipsit de violenţă, sunt oficialii, însă aceştia procedează de multe ori invers. "Când eram jucător nu erau aceste probleme de toleranţă şi violenţă, această modă a început după 2000. Echipa naţională a avut mereu jucători de etnii şi religii diferite, acum avem un reprezentant, Bănel Nicoliţă, de certă valoare, inima Stelei, la cât aleargă. Fotbalul românesc nu are o problemă foarte mare cu rasismul, însă apar elemente din exterior, oameni politici care vor să profite de pe urma echipei naţionale. Discutam cu ambasadorii Elveţiei şi Austriei şi eram hotărâţi cu cine să jucăm semifinala, cu Austria sau Elveţia", a spus Lupescu.
Preşedintele stelist Valeriu Argăseală a spus că, pentru suporteri, există două lumi. "Lumea lor, în care nu sunt ascultaţi, societatea nu le oferă ce îşi doresc şi cealaltă lume, care nu se intersectează cu ei. Suporterii sunt cum îi creşte societatea, rasism nu ştiu dacă există în România. Nicoliţă e aplaudat, un ţigan de la altă echipă poate e fluierat, se poate numi rasism? Trebuie făcute cât mai multe activităţi în teren cu tematică împotriva violenţei", a spus el.