marţi, 27 mai 2008 - Anul XIII, nr. 122 (3803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IMM-urile atrag tot mai mult finanţări bancare, dar numărul celor care se împrumută este încă redus

Marţi, 27 Mai 2008 (18:24:11)

Întreprinderile mici şi mijlocii atrag tot mai mult finanţări de la bănci, în special pentru nevoi de trezorerie, însă numărul firmelor care se împrumută rămâne încă scăzut, a declarat, marţi, şeful Direcţiei Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României, Ion Drăgulin.
  Creditarea pentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) a avansat anul trecut cu 69% faţă de 2006, iar în primul trimestru al acestui an a mai câştigat 13 puncte procentuale.

Creditele acordate IMM-urilor reprezentau la finalul lunii martie 70% din totalul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare.

IMM-urile apelează din ce în ce mai mult la finanţarea externă, în special cele din sectoarele de comerţ şi servicii, care are au o pondere de 65% din totalul finanţărilor atrase pe termen mediu şi lung.

Creditele externe pentru IMM, pe termen mediu şi lung, reprezentau la finalul lunii martie aproape cinci miliarde euro.

De asemenea, datoria externă pe termen scurt a IMM-urilor a crescut exponenţial, o pondere semnificativă având-o firmele din sectorul imobiliar.

Drăgulin a arătat că majoritatea creditelor pentru IMM-uri sunt acordate firmelor cu o rentabilitate a capitalurilor între 0 şi 10% şi celor cu peste 50%.

Capacitatea IMM-urilor de a face faţă unor eventuale şocuri s-a deteriorat uşor, indicele ROE (rentabilitatea capitalului) fiind în scădere, de la 26,9% la sfârşitul lui 2006 la 17,5% în primul semestru al anului trecut. De asemenea, lichiditatea IMM-urilor a scăzut în acelaşi interval de timp, de la 1,04 la 1,02.

În ceea ce priveşte creditele pentru populaţie, riscurile asumate de persoanele fizice sunt în creştere. "Creditele peste 20.000 lei, negarantate, au crescut de opt ori anul trecut faţă de 2006 datorită aversiunii mai reduse faţă de risc a băncilor, pe fondul concurenţei pentru cotă de piaţă", a afirmat Drăgulin.

El a arătat că acest tip de credite înregistrează cele mai mari restanţe şi, implicit, cel mai mare risc.

Ponderea creditelor de peste 20.000 lei garantate de companiile de asigurări s-a înjumătăţit anul trecut la 13%, de la 26% în 2006.

"Rata restanţelor populaţiei la credite este în creştere, dar rezonabilă, fără să avem riscuri pe termen scurt şi mediu", a mai spus reprezentantul BNR.

El a arătat că persoanele fizice se expun tot mai mult riscului de creditare în valută, iar de la începutul anului trecut s-a produs o puternică inversare, populaţia trecând de la poziţia de creditor net a sectorului bancar în cea de debitor net.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IMM-urile atrag tot mai mult finanţări bancare, dar numărul celor care se împrumută este încă redus.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IMM-urile atrag tot mai mult finanţări bancare, dar numărul celor care se împrumută este încă redus0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei