România va aloca, în perioada 2007-2009, suma de 500 milioane de euro din fondurile europene primite pentru dezvoltare rurală pentru plăţile complementare subvenţiilor la hectar, potrivit datelor Comisiei Europene.
Conform tratatului de aderare la Uniunea Europeană, România a avut dreptul să opteze, în primii trei ani, pentru alocarea unei părţi a finanţărilor primite de la Fondul European de Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru plăţile complementare la hectar.
Valoarea sumelor alocate României din bugetul FEADR pentru Plăţile Naţionale Directe Complementare (PNDC) este de 122 milioane de euro în 2007, respectiv 166 milioane de euro pentru 2008 şi 211 milioane de euro în 2009.
Bugetul alocat României în cadrul Schemei Unice de Plată pe Suprafaţă pentru anul 2007 a fost de 440 milioane euro, reprezentând 50,5 de euro pe hectar, iar în acest an fondurile se ridică la 527,9 milioane de euro, urmând ca fermierii români să primească 60,6 euro pe hectar.
La aceste sume se adaugă şi plăţile naţionale directe complementare, stabilite pentru anul 2007 la 47 euro pentru culturile de bază.
Fondurile europene alocate României, în perioada 2007-2013, pentru dezvoltare rurală se ridică la opt miliarde euro.
Agricultorii au depus, până la 15 mai, termenul limită, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) 1,05 milioane cereri de sprijin financiar pentru plăţile la hectar, numărul solicitărilor fiind cu peste 15% mai mic faţă de cel de anul trecut, de 1,24 milioane, estimat iniţial şi pentru 2008.
Fermierii care nu au solicitat încă subvenţia pe suprafaţă pentru anul 2008 se mai pot prezenta la sediile locale sau judeţene ale APIA pentru întocmirea dosarului, în perioada 16 mai-9 iunie, însă vor suporta penalităţi de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
Pentru a putea beneficia de sprijin financiar, fermierul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin un hectar, suprafaţa parcelei fiind de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole şi viticole sau arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 de hectare. Producătorii agricoli trebuie să declare toate parcelele şi să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu pe toată suprafaţa cultivată.