Mai mulţi preoţi din judeţele Neamţ, Iaşi şi Bacău au depus la judecătoria Iaşi o cerere de înfiinţare a sindicatului "Acoperământul Maicii Domnului", cu scopul de a fi reprezentaţi în faţa capilor Bisericii Ortodoxe Române, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unor surse din clerul din municipiul Roman, Sindicatul are stabilită o Adunare Generală, iar preoţii contribuie, cu un 1% din veniturile lunare, la bugetul sindicatului, iar lider al sindicatului a fost ales preotul Alexandru Argatu, paroh al bisericii din localitatea ieşeană Popricani.
Reprezentanţii instituţiilor bisericeşti au fost surprinşi de această iniţiativă.
"Sindicatul preoţilor este împotriva canoanelor bisericeşti. Un preot care se gândeşte la aşa ceva este certat cu disciplina şi onoarea bisericii, pe care ne-o cer statutul şi regulamentul de ordine interioară. În administraţia noastră nu avem cunoştinţă de preoţi care să fie înscrişi în această asociaţie", a declarat preotul Ioan Gherasimescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romanului.
Acesta a mai afirmat că biserica este o instituţie democratică, iar constituirea unui sindicat presupune revoltă împotriva dogmei creştine.
"Forma de administraţie este teocratică. Dumnezeu este cel care conduce Biserica iar noi ca şi slujitori ne-am angajat cu bună ştiinţă la o misiune pe care trebuie să o ducem cu toată dragostea şi responsabilitatea deoarece înainte de a ni se încredinţa o parohie, depunem un jurământ prin care ne angajăm la respectarea disciplinei bisericeşti, a parohiei care este special aleasă de Dumnezeu", a spus preotul preotul Ioan Gherasimescu.
Episopia Romanului va face cercetări în acest caz deoarece există posibilitatea ca membrii acestui sindicat să fie preoţi caterisiţi, excluşi din rândul clericilor.
Patriarhia Română atrage atenţia că înfiinţarea de sindicate ale preoţilor este necanonică, nestatutară şi nelegală, după ce în mai multe zone din ţară precum Iaşi, Constanţa, Craiova şi Vâlcea au existat iniţiative de acest fel.
(23 mai 2008, 23:56:12